De ce apare mucegaiul pe lemn și cum să scapi de el

Lemnul este un material ecologic și destul de ușor de prelucrat. De aceea este atât de popular în construcții: lemnul este folosit la construcția caselor, băilor, decorului interior și exterior. Materiile prime din lemn sunt folosite pentru a crea tot felul de mobilier, precum și articole de interior. Lemnul ar putea fi un material de construcție ideal, dacă nu pentru două dezavantaje semnificative: susceptibilitate la putrezire și rezistență insuficientă la umiditate ridicată. Un mediu umed și cald promovează degradarea lemnului, deteriorarea mucegaiului și, ca urmare, distrugerea acestuia și pierderea caracteristicilor și proprietăților. Din acest motiv, protecția și prevenirea structurilor din lemn în acest caz sunt de o importanță capitală..

De ce poate apărea mucegaiul pe lemn

Printre numeroasele materiale de construcție, lemnul este cel mai susceptibil la putrezire și la apariția mucegaiului. Lemnul este un semifabricat natural de construcție natural și este bogat în substanțe nutritive. La fel ca majoritatea materialelor naturale, absoarbe perfect umezeala și respiră și chiar și o scândură uscată sau cherestea conține până la douăzeci la sută de umiditate. Principalele cauze ale mucegaiului pe lemn includ următoarele:

 • condiții de manipulare și manipulare necorespunzătoare;
 • instalarea de structuri din lemn în contact cu solul;
 • utilizarea în încăperi cu umiditate ridicată și lipsă de ventilație;
 • lipsa hidroizolației și izolației interne și externe de înaltă calitate;
 • salturi puternice de temperatură și prezența condensului;
 • iarna - înghețarea structurilor din lemn.

Ce tipuri de mucegai și mucegai afectează lemnul

Tipuri de mucegai pe lemn

Matrițele vin într-o varietate de forme și culori.

Mucegaiul și mucegaiul sunt micro-ciuperci parazite similare care colonizează suprafețele structurilor din lemn, copaci uscați sau vii. Experții în prelucrarea lemnului disting mai multe tipuri de matriță (după culoare):

 • negru,
 • roșu,
 • alb,
 • gri,
 • galben,
 • albastru,
 • verde,
 • maro.

Impactul putregaiului și mucegaiului de către speciile de arbori este distribuit după cum urmează:

Putregai roșuDistribuit în principal copacilor de conifere.
Mucegai albAfectează stejarul și mesteacanul.
Mucegai galbenSe întinde la mesteacăn și stejar.
Putregai verdeMai presus de toate „iubește” stejarul, acoperind deseori podelele și grinzile subsolurilor și pivnițelor.
Mucegai negru.Se așează pe aproape orice suprafață de lemn.
Putregai albastruAfectează multe tipuri de lemn.

Pericole de expunere la ciuperci și mucegai

Mucegaiul negru este împărțit într-un număr mare de tulpini, care pot fi clasificate și distinse numai de un specialist instruit. În general, putregaiul negru este foarte activ și poate distruge foarte repede lemnul afectat..

Mucegai negru

Putregaiul negru poate pătrunde foarte adânc în lemn

Acest tip de mucegai reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea umană și, dacă este inhalat, poate provoca:

 • alergii,
 • iritare,
 • toxicoza,
 • scăderea imunității.

Pe lângă petele întunecate de la suprafață, putregaiul negru degajă un miros foarte neplăcut (și nesănătos). Este foarte dificil să scapi de mucegaiul negru, deoarece este foarte rezistent la diferite tipuri de influențe.

Este mult mai ușor să lupți împotriva putregaiului alb, nu tolerează expunerea la substanțe chimice și medii agresive. Mucegaiul alb se extinde nu numai la lemn, ci și la alimente. În plus, nu reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea umană, cu excepția riscului de alergii la persoanele cu hipersensibilitate..

Ciuperca albastră provoacă putrezirea profundă a lemnului. Culoarea albastră afectează negativ fiabilitatea și rezistența structurilor din lemn: acest lucru este deosebit de periculos atunci când ciuperca afectează elementele portante ale casei, băii sau subsolului..

La umiditate foarte mare, miceliul unor tipuri de ciuperci este capabil să înmoaie structura copacului, făcându-l poros și fragil. În creștere, coloniile de mucegai se așează pe toate suprafețele, afectând cea mai mare suprafață posibilă într-o perioadă relativ scurtă de timp.

Tratamentul preventiv al lemnului din putregai și mucegai

Prevenirea mucegaiului

Prelucrarea lemnului se efectuează după uscarea lemnului

Lucrările preventive cu lemn trebuie efectuate în etapa de fabricare a materialului. Printre metodele de prelucrare legate de prevenirea apariției ciupercilor și a mucegaiului, se pot distinge următoarele:

UscareDurează aproximativ un an (în funcție de tipul de lemn). Conținutul de umiditate al lemnului proaspăt tăiat se modifică în timp.
ImpermeabilizareAjută la evitarea prezenței umidității ridicate, care este atât de periculoasă pentru lemn.
ImpregnareOferă protecție împotriva umezelii și umezelii în atmosferă.
Lacuri și vopselePe lângă impregnări, acestea protejează lemnul de umezeala atmosferică.
Izolație termicăProtejează lemnul de temperaturile extreme și efectele nocive ale condensului.
Bariera de vaporiEsențial pentru a conține formarea umezelii condensatorului.

Cum să scapi de mucegai dacă a apărut deja

Puteți verifica lemnul pentru deteriorarea cauzată de mucegai prin lipirea unui cui lung pe suprafață. În cazul unei rezistențe puternice, se speră că elementul deteriorat poate fi salvat fără înlocuire. Dacă unghia intră foarte ușor, aceasta înseamnă doar un singur lucru - copacul a putrezit, nicio prelucrare nu îl va ajuta, tot ce rămâne este să-l schimbi.

Procedura de combatere a mucegaiului și a mucegaiului trebuie începută prin uscarea completă a suprafeței deteriorate. Procesul de uscare durează două-trei zile, în funcție de condiții. După uscare completă, trebuie să curățați matrița cu un instrument adecvat, acesta poate fi un răzuitor, o spatulă, un cuțit etc. Dacă arborele are o structură densă (stejar, fag, frasin), puteți încerca să-l curățați cu pulbere de spălare și apă, și apoi să îl uscați din nou. ... Dacă lemnul este moale (pin, molid), se recomandă înlocuirea elementului structural.

Putregaiul de suprafață poate fi, de asemenea, îndepărtat folosind dezinfectanți. Când utilizați amestecuri chimice, aveți grijă să nu uitați să ventilați camera. Dacă preparatul conține o substanță activă precum clorul, nu trebuie amestecat niciodată cu compuși de amoniac. Amestecul de amoniac și clor produce vapori toxici care pot duce la probleme de sănătate.

În cazul deteriorării minore (superficiale) a lemnului, apa cu săpun va ajuta la îndepărtarea urmelor de mucegai după curățarea mecanică a acestuia.

Cum se îndepărtează mucegaiul și mucegaiul

Prelucrarea casei poate fi efectuată atât prin remedii industriale, cât și prin remedii populare

Remediile populare

Printre numeroasele rețete populare pentru prevenirea și îndepărtarea mucegaiului și a mucegaiului din lemn, următoarele sunt cele mai populare:

 1. Lipiciul de silicat este amestecat cu apă până când se obține o soluție ușor groasă. Compoziția efectuează o prelucrare temeinică a elementelor structurale din lemn.
 2. O soluție de cinci procente de dicromat de potasiu este combinată cu o soluție de acid sulfuric în proporții egale. Utilizat în principal pentru tratarea pereților din lemn pentru a proteja împotriva umezelii.
 3. Zonele cu potențial problemă sunt acoperite cu sifon, după care suprafețele sunt pulverizate cu o soluție de oțet.
 4. O sută de grame de sulfat de cupru trebuie diluate în zece litri de apă și amestecate. Periați zonele cu probleme.
 5. Elementele exterioare din lemn ale casei pot fi tratate cu rășină preîncălzită.
 6. O sută de grame de acid boric și un kilogram de sare sunt diluate într-o găleată cu apă clocotită. Soluția este utilizată pentru tratarea lemnului de mai multe ori.

Antiseptice, impregnări și alte substanțe chimice

Tratamentul lemnului cu antiseptice și impregnări la domiciliu se efectuează prin aplicarea compoziției pe suprafață cu o rolă sau perie. Pentru putregai, mucegai și mucegai, utilizați:

 • compuși antiseptici,
 • lacuri,
 • vopsele.

Soluțiile antiseptice oferă lemnului o protecție puternică, salvându-l nu numai de efectele ciupercilor și mucegaiului, ci și de prevenirea invaziei insectelor, precum și a riscului de microfisuri. Tratamentul antiseptic oferă o creștere semnificativă a duratei de viață a structurilor și elementelor din lemn.

Antisepticele conțin ingrediente specializate care opresc reproducerea formelor biologice și le omoară chiar și în încăperi cu niveluri ridicate de umiditate. Antisepticele pot fi aplicate lemnului în diferite etape ale construcției și renovării locuințelor, iar acest lucru se poate face prin adăugarea lor la alte compoziții, cum ar fi soluții de cretă sau ciment, vopsele pe bază de apă etc..

Aceste produse antimucegai au următoarele proprietăți:

 • aderență excelentă,
 • rezistență sporită la intemperii,
 • fără descuamare,
 • aplicare ușoară,
 • tratament simplu de suprafață.

Compoziția de ciuperci se aplică de obicei cu o perie, o rolă sau pulverizată pe lemn curățat și preferabil uscat. Prevenirea apariției organismelor patogene se realizează prin tratarea suprafeței cu un antiseptic diluat în apă. În alte cazuri, o compoziție concentrată este utilizată pentru a combate ciuperca..

Antisepticele uleioase, de regulă, pot fi utilizate pentru structuri din lemn în condiții de operare deosebit de severe.. Inclusiv în pământ, apă, în aer liber - supuse temperaturilor extreme, umidității ridicate etc. Dezavantajele antisepticelor uleioase sunt toxicitatea, un miros destul de picant și neplăcut, deci este mai bine să le folosiți pentru a trata elementele externe ale structurii.

Antisepticele solubile în apă sunt opusul uleiosului. Sunt neinflamabile și inodor. Acestea sunt utilizate în principal în construcția de case, unde nu există efect de spălare a apei..

Video: tratarea lemnului cu un antiseptic

Lacurile impregnante protejează eficient suprafețele din lemn de precipitații și de lumina soarelui, dar nu împiedică pătrunderea aerului. Aditivii speciali protejează lemnul tratat de putregai, mucegai și mucegai. În același timp, lemnul „respiră” bine, își păstrează textura și doar arată frumos.

Impregnările permit îndepărtarea foarte eficientă a ciupercilor de pe suprafața lemnului afectată. Pot fi folosite și pentru prevenire. Impregnările anti-mucegai sunt utilizate în diferite concentrații pentru a preveni apariția putregaiului și a ciupercilor, precum și pentru a trata lemnul cu grade diferite (inclusiv suficient de ridicate) de penetrare a acestor și a altor forme biologice. Compușii de impregnare sunt potriviți atât pentru procesarea externă, cât și pentru cea internă, inclusiv în încăperile cu umiditate ridicată.

Ce trebuie să aveți în vedere înainte de a cumpăra o impregnare de mucegai:

 1. Indicele de pătrundere în structura lemnului.
 2. Timpul acțiunii active (cu cât mai mult, cu atât mai bine).
 3. Interacțiunea cu lemnul cu umiditate ridicată.
 4. Protecție cuprinzătoare (inclusiv împotriva altor tipuri de bioparaziți, precum și a insectelor).
 5. Durată de viață garantată a suprafeței tratate.
 6. Compoziția preparatului (este mai bine să alegeți unul rezistent la spălare).
 7. Absența efectului de reducere a rezistenței copacului, absența sau prezența colorării acestuia.
 8. Păstrarea contactului lemnului cu aerul după prelucrare.
 9. Vopselele pentru lemn nu numai că îi subliniază structura, ci și protejează cu succes suprafața de coloniile de ciuperci și mucegai cu o îngrijire adecvată.

Printre producătorii de impregnări, lacuri și antiseptice de pe piața internă, se pot remarca următoarele:

 • Belinka,
 • Neomid,
 • Pinotex,
 • Tikkurila,
 • Aquatex,
 • Boritex,
 • Casă sănătoasă,
 • Lacre,
 • Teksturol.

Cum să faceți față mucegaiului în băile de lemn

Saună rusească

Există un număr mare de metode de combatere a ciupercilor și putregaiului în baie.

Principalele condiții pentru creșterea mucegaiului sunt umezeala și căldura. Băile de lemn în acest context sunt un loc ideal pentru creșterea fungilor și formarea putregaiului. În cazul deteriorării mucegaiului în baie, experții recomandă următoarele metode:

Curățare mecanică.Se efectuează cu o spatulă, hârtie de șlefuit, perie metalică sau un burghiu cu o duză specială. Se recomandă arderea elementelor eliminate.
Antiseptice industrialeSunt recomandate pentru utilizare în primul rând. Aplicați prin pulverizare sau periere (rolă).
Pudră de înălbireLemnul uscat și pre-curățat este tratat cu o soluție de înălbitor cu var și apă. Uneori este inclusă formalina.
Sulfat de cupruSulfatul de cupru se găsește la magazinele de grădinărit. Într-un litru de apă, se diluează cincizeci de grame de sulfat de cupru și o sută de grame de aluminiu de potasiu (disponibil la farmacie), precum și treizeci de grame de sare de rocă obișnuită. Suprafețele sunt tratate prin periere sau aplicare cu role sau prin pulverizare cu un pistol de pulverizare..
Verificator de sulfO metodă foarte nesigură! Într-o cameră închisă într-un vas ignifug, se aprinde o bombă de fum sulfuric (vândută în magazinele de grădinărit). Atunci este imposibil să rămâi în baie. După câteva ore, clădirea este bine aerisită.
Apă oxigenatăSuprafața deteriorată de ciupercă trebuie tratată cu apă oxigenată. După două-trei ore, ștergeți zonele tratate cu o cârpă umedă.

Antiseptice și impregnări pentru băi

Impregnările și soluțiile antiseptice pentru băi diferă în anumiți parametri. Deci, există compuși pentru tratamentul extern, inclusiv protecția împotriva umidității și un filtru UV, protecție împotriva prafului și a vântului. Antisepticele de interior sunt proiectate pentru expunerea constantă la temperaturi ridicate și umiditate. În plus, antisepticele pentru mucegai au o funcție ignifugă, adică conțin componente care reduc riscul de incendiu al lemnului.

Impregnările de baie sunt, de asemenea, concepute pentru utilizare în încăperi cu umiditate ridicată și temperaturi ridicate. În plus, acești compuși protejează lemnul de întuneric ca urmare a expunerii la grade extreme. Impregnând lemnul, astfel de soluții creează suplimentar o peliculă hidrofugă pe suprafața sa, care elimină contaminarea suprafeței, dar în același timp nu împiedică accesul la aer.

Se amestecă bine soluția înainte de utilizare. Suprafața curățată anterior este tratată cu compoziția folosind o perie, rolă sau spray. Amestecul trebuie aplicat uniform, de obicei în două etape, un tratament după altul cu un interval de o oră.

Nu trebuie uitat că este mult mai ușor să evitați apariția mucegaiului și a mucegaiului în baie, efectuând lucrări de întreținere preventivă comune structurilor din lemn decât să faceți față putregaiului deja format, care în timp poate distruge complet structura.

Recenzii ale diferitelor metode și mijloace

Mucegaiul provoacă daune imense clădirilor, structurilor și obiectelor interioare din lemn. Pe vremuri, în Rusia, băile de lemn, șoproanele și colibele afectate de ciupercă erau pur și simplu arse pentru a preveni răspândirea putregaiului. Astăzi, un număr mare de compoziții impregnante antiseptice, destinate în principal lucrărilor preventive, evită astfel de măsuri drastice, dar nu rezolvă întotdeauna problema, mai ales dacă ciuperca a atacat deja structura.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » De ce apare mucegaiul pe lemn și cum să scapi de el