Șopârlă monitor: caracteristici, întreținere și îngrijire

Șopârla monitorului CapeEste deja dificil să surprinzi pe oricine cu o șopârlă de monitor exotică în casă - aceste șopârle uriașe se instalează tot mai mult printre oameni. În captivitate, ei își cer multă atenție, dar nu sunt deosebit de loiali. Există adesea cazuri în care agresiunea bruscă a unui animal de companie reptilă sa încheiat pentru proprietar cu inflamație severă la locul mușcăturii sau sepsisului. Cum să vă protejați de o reptilă domesticită și, în același timp, să creați condiții de viață confortabile pentru aceasta, veți învăța din articol și, de asemenea, vă veți familiariza cu unul dintre cele mai frecvente soiuri printre crescători - șopârla monitorului Cape.

Descriere și habitat natural

Potrivit experților, acest tip de reptilă este cel mai potrivit pentru menținerea locuinței, deoarece se caracterizează prin liniște și ușurință în adaptare..Șopârla monitorului CapeCu toate acestea, ar trebui să țineți cont de caracteristicile individuale ale temperamentului secției și să nu uitați niciodată de măsurile de precauție.

Important! Umiditatea ridicată în terariu și ventilația insuficientă pot provoca dezvoltarea bolilor fungice și pulmonare în reptilă. Prin urmare, umiditatea și ventilația aerului trebuie controlate, evitând în același timp curenții de aer..

Aspect și dimensiuni

În lumea șopârlelor de supraveghere, Cape sau, așa cum se mai numește și stepă, sunt de dimensiuni medii. În majoritatea cazurilor, lungimea corpului adulților nu depășește 1 m cu o greutate de 36-40 kg, dar uneori există exemplare mari de până la 130 cm. Vorbim despre bărbați, care ca dimensiune prevalează întotdeauna asupra femelelor. În mod caracteristic, în captivitate ating dimensiuni mult mai mari decât în ​​sălbăticie. Experții explică acest fapt prin absența postului forțat și a unei diete echilibrate a animalului de companie..Șopârla monitorului CapeUnii herpetologi, pe baza gamelor naturale ale șopârlelor de pe Cap, disting 5 dintre subspecii lor, care diferă prin aspect. Majoritatea taxonomilor recunosc o astfel de clasificare inexactă, inclinându-se spre integritatea speciei. Cercetătorii susțin că pentru toate șopârlele de stepă, caracteristicile comune sunt:

 • cap lat;
 • limba lungă bifurcată;
 • fizic dens;
 • mic acoperire solzoasă pe tot corpul;
 • coada si gatul scurt;
 • creasta dintata la capatul cozii;
 • bot scurt;
 • asemănătoare unor fante înguste, așezate oblic nările, situate foarte aproape de ochi.

Important! Când țineți șopârlele monitorizate în captivitate, nu va funcționa să le reproduceți - aceste reptile pur și simplu nu vor să se reproducă.

În funcție de tipul de șopârlă de stepă, numărul de solzi de pe burtă poate varia de la 60 la 160 de bucăți; culoarea este, de asemenea, diferită. Cel mai adesea există indivizi de culoare gri-maroniu cu pete rotunde galbene situate pe rând pe spate - de obicei, sunt tivite cu tonuri întunecate de culoare principală. Și pe coada șopârlei monitorului Cape sunt inele galben-maronii. De jos, corpul său, ca și părțile interioare ale tuturor membrelor, este evidențiat într-o culoare deschisă.Șopârla monitorului CapeO caracteristică a șopârlelor de monitorizare sunt ghearele excesiv de lungi pe degetele scurte și fălcile puternice - toți reprezentanții acestei familii au mușchii maxilarului foarte dezvoltați. Experții atrag atenția crescătorilor asupra faptului că la adulți, dinții sunt caracterizați de coroane mărite și de matitate, în timp ce la cei tineri, dimpotrivă, sunt ascuțiți și conici..

Invata despre tipuri, condiții și caracteristici ale păstrării unei șopârle domestice.

Datorită pielii frumoase, monitoarele Cape au atras întotdeauna mult interes din partea oamenilor. Vârful comerțului cu această materie primă a fost înregistrat în anii 70-80 ai secolului XX. Prin urmare, în unele zone din aria lor de acțiune, reptilele au fost incluse pe lista animalelor care sunt amenințate cu dispariția locală..

Răspândire

Patria șopârlelor de stepă este partea centrală a continentului african. Centura distribuției lor, capturând sudul Saharei, se întinde din Senegal până în Etiopia și Somalia. În același timp, soiul Cape poate fi văzut în apropiere de Congo, Camerun, Guineea, Ciad, Uganda, Kenya, Burkina Faso.Șopârla monitorului CapeÎn sălbăticie, această creatură vie preferă să se așeze în giulgiuri, păduri, precum și în zone stâncoase deschise, evitând deșerturile și junglele tropicale. Adesea populația africană întâlnește reptile de stepă pe terenuri cultivate agricol..

Studiind habitatul șopârlelor monitorului Cape, oamenii de știință au ajuns la concluzia despre numele lor eronat. Faptul este că în Munții Capului, care se află în sudul extrem al Africii, nu există o astfel de faună.

Important! Șopârlele se deshidratează foarte repede, deci ar trebui să existe întotdeauna suficientă apă potabilă în terariu.

Stil de viață și longevitate

Cu o întreținere adecvată, șopârlele domesticite trăiesc aproximativ 10 ani. Există informații despre un ficat lung îmblânzit al acestei specii, care a murit la vârsta de 13 ani. Este dificil să judeci speranța de viață a acestor reptile în mediul natural, deoarece acestea se caracterizează printr-un comportament secret și preferă să atragă atenția oricui cât mai puțin posibil..

Cel mai adesea, șopârlele sălbatice se ascund în tufișuri dese sau vizuini. În același timp, nu își construiesc niciodată propriile case, deși le place să petreacă mult timp explorând temnița și căutând mineritul solului.Șopârla monitorului CapeNou-născuții și tinerii sunt foarte atașați de casele greierilor uriași, care se află pe plantații plantate cu porumb, ananas sau manioc. Încă din primele zile de viață, reptilele de stepă conduc modul de viață al prădătorilor-invadatori. În ciuda faptului că șopârlele în vârstă de până la o lună nu sunt capabile să omoare și să înghită o insectă mare, captează agresiv găurile altor persoane, extinzându-le de-a lungul lungimii corpului lor.

Când locuința însușită devine înghesuită, fiara caută una nouă, făcând loc generației viitoare. Adulții preferă să se stabilească în movile de termite abandonate și adăposturile altor animale.

Știați? Șopârlele de stepă se apără de dușmani bombardându-le cu fecalele.

Este foarte rar să vezi șopârle de cap în stepele și pajiștile lor africane native, deoarece, indiferent de vârstă, preferă să se ascundă de soarele arzător la umbra ramurilor. În acest scop, reptilele urcă în copaci înalți în zone bine ventilate, unde reușesc să prindă și insecte. Și în caz de frică, ei sar la pământ de la orice înălțime.

Vânătoare și hrană

Dieta reptilelor de stepă sălbatică a rămas mult timp un mister pentru zoologi. De exemplu, celebrul cercetător Daniel Bennett, care a studiat modul de viață și nutriția șopârlelor de la Cape, a analizat conținutul stomacului a peste 200 de animale și a ajuns la concluzia că nevertebratele sunt hrana lor principală. Dar, în același timp, preferințele gastronomice ale reptilelor depind în mare măsură de vârsta lor..Mancare soparlaTinerii generații, datorită caracteristicilor fiziologice ale aparatului lor maxilar, nu pot face față prăzilor mari și cojii sale, prin urmare se hrănesc în principal cu artropode mici. Și atunci când dinții ascuțiți macină, transformându-se într-o armă largă zdrobitoare, șopârla este deja capabilă chiar și de armura groasă a victimei sale. De aceea, alimentele prioritare pentru adulți pot fi crustaceele, gândacii, șerpii, broaștele, amfibienii, crabii, melcii, mantisele rugătoare, scorpionii, larvele de insecte, centipedele și ouăle tuturor animalelor ouătoare..

Va fi interesant să citiți despre una dintre speciile de șopârle. - Komodo.

Cu toate acestea, chiar și șopârlele adulte preferă să se hrănească cu tineri. Acest lucru se datorează faptului că la începutul sezonului ploios în habitatele șopârlelor de stepă există multe ortoptere și himenoptere, care sunt principalul obiect pentru vânătoare. Prădătorii sălbatici își găsesc hrana în principal în copaci, în pământ sau în grămezi de rumegătoare.Șopârla monitorului CapeÎn ciuda dexterității și abilității excelente de a urca pe trunchiurile plantelor, experții clasifică șopârlele drept animale inactive. Faptul este că își petrec cea mai mare parte a anului în vizuină sau sub același tufiș - acest lucru poate fi adesea observat în februarie și martie, când se termină sezonul uscat. Apoi, reptilele nu mănâncă practic nimic, trăind din grăsimile acumulate. Cercetătorii au observat o mobilitate mai mare la bărbați, care sunt gata să parcurgă o distanță considerabilă în căutarea hranei. Și femelele, spre deosebire de ele, sunt foarte secrete și leneșe..

Știați? Șopârlele trăiesc pe Pământ de mai bine de o sută de milioane de ani. Cea mai veche șopârlă fosilă, numită Lizzie, a trăit acum aproximativ 340 de milioane de ani. A fost descoperit în Scoția în 1988.

Dușmani în sălbăticie

Pentru a supraviețui în sălbăticie, șopârlele își folosesc ghearele ascuțite, dinții puternici, coada puternică și o agilitate extremă. Doar la prima vedere, o șopârlă mare pare incomodă - de fapt, dacă este necesar, poate alerga rapid, înota și urca pe suprafețe verticale cu viteza fulgerului..

Datorită acestui set de calități, prădătorul se teme de puțini oameni din raza sa, deși își petrece cea mai mare parte a vieții într-o vizuină. Acestea sunt animale solitare care nici măcar nu sunt prietenoase cu semenii lor, pentru că le consideră ca fiind concurenți în producția de alimente. Când reptilele se întâlnesc, cu siguranță va avea loc o luptă, însoțită de șuierat, cozi biciuind și umflături de burtă. În acest caz, victoria va merge la cel mai puternic. Este posibil ca victima să fie mâncată imediat.Șopârla monitorului CapeÎn raport cu alți reprezentanți ai faunei, aceste reptile sunt cele mai vulnerabile la crocodili, deoarece își vânează ouăle. De asemenea, păsările de pradă mari și șerpii pot ataca șopârlele. Dar sunt mai interesați de șopârle tinere..

Forțați să lupte, monitoarele Cape se luptă cu cozile și mușcă. Mușcătura lor este mortală datorită multitudinii de bacterii care se dezvoltă pe resturile de alimente din gura gazdei - în timp ce microflora patogenă rezultată nu îi amenință deloc sănătatea. Și pentru oameni și alte animale, o astfel de rană poate duce la otrăvirea sângelui și la moarte. Se crede că reptilele își găsesc ulterior prada după miros.

Știați? Când se confruntă cu un rival puternic care nu se întoarce cu un șuierat amenințător și cu coada fluturând, șopârla Cape se poate preface moartă.

Reproducere

Maturizarea sexuală la șopârlele de stepă are loc mai aproape de vârsta de trei ani. Sezonul lor de împerechere începe anual în sezonul ploios, când activitatea vitală crește. Bărbatul încearcă în orice mod posibil să atragă atenția femelei care îi place - în acest scop o urmărește în mod constant și îi mușcă coada, îi zgârie gâtul și picioarele.Șopârle de reproducție de reproducereDupă împerechere, femela scoate un cuib superficial și depune de la 20 la 60 de ouă, cu dimensiuni de până la 10 cm. Incubația lor durează șase luni, iar odată cu debutul primăverii apare un puiet în gaură. Este caracteristic faptul că șopârlele nou-născuți se disting prin independență completă, precum și prin creștere intensivă, care durează primele 2 luni după eclozare. În același timp, părinților nu le pasă deloc de descendenții lor..

Citiți mai multe despre o altă specie de șopârlă - gri Asia Centrală.

Șopârlă și om

Recent, șopârlele de stepă au devenit foarte populare ca animale de companie. Moda pentru astfel de animale a venit din Occident - înainte, șopârlele prădătoare erau considerate exclusiv ca o sursă de carne, ouă și piele valoroasă. Pielea puternică de șopârlă de monitor cu un model frumos și o textură plăcută este potrivită pentru confecționarea de pungi, portofele, pantofi, accesorii exclusive.Șopârlă și omAcum, interesul pentru astfel de materii prime a dispărut puțin, dar șopârlele tinere pentru reproducerea la domiciliu au început să apară din ce în ce mai mult la vânzare. Minorii de jumătate de an sunt deosebit de populari printre vânători, deoarece sunt mai ușor de prins și mai ieftin de transportat peste granițe. În plus, o astfel de reptilă este mult mai ușor de vândut în comparație cu un adult..

Capcana regulată a afectat populația speciei, dar nu are încă o stare de conservare.

Știați? Pentru a studia mediul, șopârla de stepă își folosește limba, scoțând-o de 20 până la 40 de ori la fiecare 2 minute.

Cercetătorii numesc șopârla monitorului Cape cea mai sigură pentru oameni, dar observă cazurile letale de atacuri. Adolescenții păcătoși s-au dovedit a fi victimele, așa că oamenii de știință au ajuns la concluzia că șopârla gigantă percepe copiii mici ca pradă ușoară. În plus, în captivitate, ea se poate comporta foarte agresiv. Prin urmare, proprietarii trebuie să aibă grijă de siguranța lor..

Întreținere și îngrijire la domiciliu

În captivitate, reptilele de stepă sunt amenințate de obezitate și de o serie de boli asociate cu condiții de viață necorespunzătoare. Pentru a vă mulțumi animalul de companie și a nu-i provoca agresiunea, trebuie să luați în considerare cerințele pentru terariu, hrană, precum și procedurile regulate de îngrijire..Șopârlă monitoare din terariu

Selectarea și amenajarea unui terariu

Înainte de a aduce un exotic african în casa ta, ar trebui să ai grijă de o casă confortabilă și spațioasă pentru animalul tău de companie. În aceste scopuri, un terariu orizontal sau o cameră specială cu piscină, bare de cățărat din lemn și o zonă răcoroasă sunt potrivite, deoarece reptila trebuie să se miște mult. În zona desemnată, este important să se ia în considerare următorii factori:

 • dimensiunea terariului pentru o șopârlă adultă trebuie să corespundă cu 1,5-2 lungimi ale animalelor de companie (lungimea și lățimea de 2,6 m și înălțimea - 80 cm);
 • temperatura optimă a aerului - în intervalul 22-23 ° С;
 • în zona de încălzire, lampa poate încălzi aerul până la 40 ° C;
 • umiditate la nivelul de 65–70%;
 • este recomandabil să îl luminați cu ajutorul luminii solare sau a lămpilor UV speciale concepute pentru a încălzi reptilele (cea mai bună opțiune este Rep ti Glo 10 UVB);
 • este recomandabil să plasați un termocovon sau o piatră fierbinte în terariu (va fi o piatră obișnuită);
 • într-un colț răcoros, puteți așeza mai multe adăposturi sub formă de bușteni de lemn cu miez devastat sau vase vechi de lut (rețineți că astfel de elemente decorative complică socializarea animalului de companie);
 • ar trebui să existe întotdeauna apă curată în piscină (ar trebui să fiți pregătiți ca șopârla să își facă nevoile atunci când înotați);
 • asigurați-vă că observați ce se potrivește mai mult cu sala de baie - o baie sau un duș cald;
 • ca așternut pentru un terariu, puteți folosi sfagn sau nisip cu un tratament special (covoarele artificiale sunt potrivite numai pentru adăpostirea temporară);
 • Croton, amapalo, ferigi, cactuși, rukus, ficusuri, mușchi special, anturiuri vor ajuta la decorarea casei unei șopârle domestice.

Video: alegerea și amenajarea unui terariu

Aflați mai multe despre conținutul unor astfel de specii de șopârle, cum ar fi: in dungi și nil.

Ce să hrănești

În captivitate, dieta șopârlei nu ar trebui să difere semnificativ de cea obișnuită. Dar foarte des astfel de animale de companie sunt forțate să treacă la păsări mici, rozătoare, produse din carne și ouă de pasăre. Drept urmare, foarte curând încep să sufere de obezitate, insuficiență renală și boli de ficat..Cum se hrănește șopârla monitorului CapePe baza acestui fapt, experții recomandă introducerea în meniul reptilei a broaștelor obișnuite, melcilor, bronzurilor, gândacilor, midiilor, creveților, peștilor mici și insectelor, precum și monitorizarea cantității de alimente consumate și a mobilității animalului. Tendința sa de a acumula rezerve de grăsime este asociată cu anotimpurile de activitate, când șopârla poate înghiți aproximativ 13 kg de furaje pe zi. Dar după aceea, în condiții naturale, trăiește de la mână la gură luni întregi.

Rețineți că o reptilă sănătoasă are un apetit excelent, dar are un spațiu limitat pentru a găsi hrană. Hrănirea regulată nu este relevantă pentru un astfel de animal de companie, deoarece este foarte flegmatică și se poate întinde sub lampă toată ziua, în așteptarea porțiunii următoare..

Important! Șopârlele de stepă domesticite ar trebui să primească nevertebrate, presărate cu suplimente de vitamine și minerale.

Cât de des trebuie să curățați

Deoarece reptilele de stepă adoră apa și pot rămâne în ea ore în șir, ar trebui acordată o atenție specială curățeniei piscinei. În plus, aceste animale de companie preferă în mod covârșitor să se ușureze în timpul băii de dimineață. Desigur, acest obicei face inutilă curățarea zilnică a substraturilor și a terariului. Dar, în același timp, este necesar să se monitorizeze calitatea și prospețimea apei, înlocuind-o după cum este necesar..Șopârlă monitoare Cape în baieO dată pe lună, este imperativ să efectuați o curățare generală în mănăstirea șopârlei. În acest scop, toate decorațiunile și vegetația sunt îndepărtate din interior, după care toate suprafețele sunt bine spălate. Așternutul proaspăt este turnat într-un recipient curat.

Alimentatorul și băutorul secției necesită curățare zilnică, deoarece apa putridă sau resturile alimentare pot provoca boli grave.

Șopârlă uriașă este a patra șopârlă ca mărime din lume.

Precauții

Șopârlele monitorului Cape, în comparație cu alte specii, se înțeleg bine cu oamenii și se pretează la o socializare rapidă. Cu toate acestea, la cea mai mică teamă, încep să șuiere, să se umfle și să-și ridice coada pentru a lovi. Dacă o persoană este suficient de apropiată, nu va putea evita să fie mușcată.Șopârla monitorului CapeChiar și atunci când se joacă, șopârla ar putea să nu agațe în mod deliberat proprietarul cu dinții, ceea ce amenință o rană infectată. Prin urmare, înainte de a aduce un astfel de animal în casă, ar trebui să vă gândiți cu atenție. Și cei care au îndrăznit deja să facă acest lucru ar trebui să-și amintească următoarele precauții în relația cu secția:

 1. Este de dorit să alegeți șopârle tinere ca animale de companie, care se adaptează rapid la vecinătatea umană.
 2. Pentru ca o reptilă să se obișnuiască cu tine, trebuie să o mângâi cât mai des posibil de la o vârstă fragedă, să o iei în brațe pentru comunicare.
 3. Nu puteți conduce șopârla într-un colț și speriați.
 4. De asemenea, nu este de dorit să-l contactați în timp ce mâncați..
 5. Păstrați întotdeauna agenții antibacterieni aproape de terariu, care trebuie aplicat imediat pe răni în caz de mușcături..

Citește despre tipurile de șopârle monitor care pot fi păstrate acasă și particularitățile îngrijirii acestor șopârle.

Deși apariția șopârlei Cape inspiră încredere, creând iluzia calmului absolut al reptilei, este încă un prădător sălbatic. Așa că va rămâne până la sfârșitul zilelor sale. Acest lucru nu trebuie uitat nici un minut. Rețineți că o șopârlă necesită anumite condiții de igienă și adecvate pentru păstrare, în plus, adulții își iau rădăcinile în captivitate mult mai dificil decât tinerii. Cântărește toate avantajele și dezavantajele și abia apoi ia o decizie cu privire la oportunitatea unei astfel de gospodării.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Șopârlă monitor: caracteristici, întreținere și îngrijire