Ovariectomia - încetarea artificială a funcțiilor glandelor sexuale

OvariectomieAstăzi, mulți proprietari de pisici domestice vin la nevoia de a-și priva animalul de companie de funcția de reproducere, deoarece, în primul rând, este mult mai plăcut să vezi animalul calm și mulțumit, iar în al doilea rând, îi salvează pe proprietari de o problemă destul de comună: ce să faci cu pisicile, dacă pisica nu este de rasă și nu se poate vinde? Prin urmare, crește interesul pentru termenul „ooforectomie”, precum și informații despre condițiile și regulile de păstrare a unei pisici după operație..

Indicații pentru intervenția chirurgicală

Ovariectomia este o procedură pentru ameliorarea fertilității unui animal prin îndepărtarea ovarelor. Astfel de operații sunt efectuate cu succes de către medicii veterinari din întreaga lume, astfel încât este ușor să găsiți un medic care nu se va teme să vă încredințeze animalul de companie..

Pisica ta ar trebui să fie supusă acestei operații dacă:

Ovariectomie

 1. A trecut deja perioada pubertății, prin orice mijloace își arată disponibilitatea pentru împerechere și apelează la pisică (ronronce, țipete, aleargă prin casă etc.). În acest caz, este necesar atât pentru pisică, astfel încât să nu sufere de nemulțumire, cât și pentru tine, pentru ca animalul să nu te irite cu „concertele” sale..
 2. E gata să rămână însărcinată, dar tu nu vrei. Destul de des, această problemă apare tocmai în rândul deținătorilor de pisici care nu sunt genealogice, deoarece dacă se pot vinde pisoi cu pedigree, atunci pisicile fără pedigree sunt mai greu de „atașat”.
 3. Doriți să vă protejați animalul de companie de apariția unor boli destul de frecvente ale organelor genitale, de exemplu, tumori ale glandelor mamare și ale uterului.
 4. Animalul dvs. este bolnav (inflamație uterină purulentă, umflături etc.). În acest caz, operația este obligatorie, este prescrisă de medicul veterinar.

Știați? Datorită recunoașterii pisicilor ca ajutoare ale diavolului de către Papa Inocențiu al VIII-lea, mii dintre aceste animale au fost distruse, ceea ce, la rândul său, a provocat o creștere accentuată a populației de șobolani. Acest fapt a contribuit la extinderea amplorii epidemiei de ciumă, deoarece șobolanii au fost cei mai frecvenți purtători ai acestei boli..

Contraindicații

Există, de asemenea, unele contraindicații pentru această operație, printre care se numără:

Ovariectomie

 1. Intoleranță la medicament, care este utilizat ca anestezie. Depinde de caracteristicile individuale ale dezvoltării fiziologice a animalului. Deoarece oforectomia se efectuează sub anestezie generală, trebuie să vă asigurați că pisica nu este alergică la aceasta..
 2. Prezența altor boli la animalul de companie care slăbesc corpul. Deoarece această operație este destul de dificilă pentru corpul pisicii, este important să nu existe factori care să împiedice animalul să-și revină din operație sau, și mai rău, astfel încât să se poată recupera de la anestezie..
 3. Vârsta pisicii ar trebui să fie de cel puțin 7-8 luni, deoarece înainte de această perioadă corpul animalului nu este încă complet format și riscul de complicații postoperatorii este mult mai mare. Dar, în unele cazuri, când pisica este mare, operația poate fi efectuată chiar și la vârsta de 6 luni. În acest caz, greutatea animalului trebuie să fie de cel puțin 2,5 kg.
 4. Căldură, deoarece în acest moment, circulația sângelui pisicii crește și organele pelvine se umflă, sângerarea vaselor de sânge crește.

Important! Există cazuri în care, datorită faptului că operația de îndepărtare a ovarelor a fost efectuată prea devreme (înainte de 7 luni), animalul a început să rămână în urmă în creștere și dezvoltare.

Pe lângă avantajele evidente ale acestei proceduri, există și dezavantaje ale efectuării unei ovariectomii:

Ovariectomie

 • recuperare postoperatorie dificilă;
 • stresul pe care îl experimentează animalul atunci când după operație este singur într-un loc necunoscut;
 • probabilitatea apariției complicațiilor postoperatorii (supurația suturii);
 • nevoia de a purta o pătură care împiedică pisica să se miște liber și să o enerveze.

afla, am nevoie să sterilizez o pisică și de ce hrană are nevoie o pisică după sterilizare.

Activități pregătitoare

Etapa pregătirii animalului de companie pentru operație nu este foarte dificilă și constă într-o dietă rapidă: Cu 12 ore înainte de operație, animalul nu ar trebui să mănânce nimic, iar ultimul aport de apă ar trebui să fie cu cel mult 3 ore înainte de procedură.

ovariectomie

Această cerință este dictată de reacția corpului pisicii la anestezie: fapt este că în multe clinici veterinare, substanțe precum xilazina și tiletamina sunt folosite pentru a induce anestezia unui animal, care induce vărsături dacă există alimente sau apă în stomac. În absența conștiinței, voma poate fi aspirată în căile respiratorii, ceea ce provoacă pneumonie prin aspirație, de aceea este important să abordați în mod responsabil pregătirea preoperatorie.

Pentru îngrijirea unei pisici, vă va fi util să știți, cum să speli o pisică, cum să scapi de mirosul de urină de pisică, despre videoclipuri speciale pentru pisici, despre principalele boli ale pisicilor, cum să-ți tundi singur unghiile, cum se face un post de zgâriere.

Procedura de operare

Ovrayectomia este o operație cu drepturi depline efectuată într-o clinică veterinară. În primul rând, animalul este golit de vezică, apoi se injectează medicamente care reduc riscul de complicații după anestezie, apoi anestezia însăși, iar animalul se culcă. Pisica este așezată pe masa de operație în poziția stomacului spre vârf, părul de pe stomac este ras, câmpul de operare este prelucrat și fixat.

OvariectomieOvariectomieOvariectomieOvariectomieOvariectomieOvariectomie

O incizie de 2-3 cm se face de obicei la mijlocul abdomenului, dar uneori intervenția chirurgicală se face cu o incizie laterală. Apoi, medicul îndepărtează ovarele și sutură toate straturile de țesut. Animalul este plasat într-o cușcă până când iese din anestezie.

Ca un calmant pentru pisici, utilizați „Artroglican”, „Fungin”.

Îngrijirea postoperatorie

Îngrijirea pisicii dvs. după operație nu va necesita mult efort sau timp, dar ar trebui să fie temeinică și precisă. Deoarece animalul în sine nu poate cere ajutor și să spună cum va fi mai bine, trebuie să îi monitorizați confortul. Mai mult, în prima dată după anestezie, aproape că nu-și controlează mișcările.

Citește și, cum să ai grijă de o pisică după sterilizare și cum să coaseți un pompon

Înainte de a aduce pisica operată acasă, trebuie să pregătiți un loc în care se va deplasa de la anestezie. Este mai bine să pregătiți un loc moale pentru animalul de companie pe podea în cameră, unde nu există corzi, covoare, colțuri ascuțite și există cât mai puțin mobilier posibil pentru a putea lovi. Acest lucru se datorează faptului că, în prima zi după operație, animalul poate prezenta vărsături sau urinare involuntară și vă va fi mult mai convenabil să îl scoateți de pe podea decât de pe covor..

Ovariectomie

Dacă puneți o pisică pe canapea, atunci, ieșind din anestezie, aceasta poate cădea, deci este mai bine să o așezați pe podea, să întindeți ceva moale. Animalul tău de companie va fi letargic, dar, cu toate acestea, ar putea dori să meargă undeva fără a-și controla cu adevărat membrele, așa că este mai bine să nu aibă nimic de care să se împiedice sau să se lovească.

Știați? Pisicile își petrec 2/3 din zi dormind, ceea ce înseamnă că, de exemplu, o pisică în vârstă de 9 ani a fost trează doar 3 ani din viața sa.

Pentru prima dată (7-10 zile după operație), pisica ar trebui să poarte un bandaj sau, așa cum se mai numește, și o pătură postoperatorie, care poate fi agățată de ceva, când s-a îndepărtat deja ușor de anestezie și poate alerga și sări. Prin urmare, este necesar să limitați cât mai mult posibil numărul de obiecte nesigure din cameră..

Plonjând în anestezie, pisicile nu închid ochii. În timp ce animalul iese din anestezie, corneea ochiului va deveni complet uscată, ceea ce îi va oferi o mulțime de senzații neplăcute. Pentru a face ieșirea din anestezie mai confortabilă pentru pisică și pentru a preveni dezvoltarea conjunctivitei până când ea se trezește, este necesar să îi insuflați periodic ochi soluție de lentile de contact sau soluție salină normală. Dacă ambele nu sunt acasă, puteți închide pleoapele animalului o dată la 10 minute pentru a menține ochii umezi..

Ovariectomie

Este necesar să tratați cusăturile zilnic (soluție antiseptică + unguente de vindecare a rănilor) și asigurați-vă că acestea rămân uscate și curate până când este timpul să le îndepărtați. În unele clinici veterinare, o sutură postoperatorie este tratată cu un spray special care împiedică pătrunderea infecției în rană și, în acest caz, nu este necesară o îngrijire specială a suturilor. Nu este recomandat să îndepărtați singur cusăturile, este mai bine ca un medic veterinar să o facă.

Important! Există suturi autoabsorbante care nu trebuie îndepărtate, cu toate acestea, medicii nu recomandă aceste suturi animalelor, deoarece acest lucru crește riscul de inflamație.

Alimente

Nu vă fie teamă dacă animalul dvs. nu mănâncă nimic în prima zi după sterilizare - acesta este un fenomen absolut normal, în plus, unele animale, datorită particularităților dezvoltării fiziologice, pot să nu mănânce după operație timp de până la 3 zile. Dar de multe ori apetitul pisicii apare chiar a doua zi..

Ovariectomie

Dacă înainte de operație hrăneai pisica cu ceva „de la masă”, acum trebuie să-i echilibrezi nutriția sau să treci la mâncare bună, deoarece după sterilizare pisicile sunt predispuse la obezitate și, pentru a preveni acest lucru, trebuie să le monitorizezi nutriția..

Citiți și despre liniile alimentare cum ar fi: „Proplan”, "Purina", „Gina”, „Gourmet”, „Dealuri”, „Marca noastră”, Royal Canin, „Whiskas”, „Monge”

Efecte secundare

Ca orice procedură de acest tip, ooforectomia poate avea consecințe neplăcute:

 1. Boala urolitiaza. Datorită faptului că, după sterilizare, metabolismul unei pisici încetinește, pietrele de urolit pot începe să se formeze în tubulii renali sau în vezică. Este important să rețineți că o astfel de boală este destul de dificil de vindecat, iar un animal poate suferi de ea pe tot parcursul vieții sale..
 2. Boala urolitiaza
 3. Obezitatea. Pierzând interesul pentru sexul opus după operație, pisicile găsesc un alt obiect de atenție - mâncarea. După sterilizare, animalul poate începe să mănânce mult, iar acest lucru, datorită încetinirii proceselor metabolice, duce la obezitate.
 4. Obezitatea

Ceea ce este mai bine: ovariectomie (sterilizare) sau ovariohisterectomie (castrare)

Convingerea pe scară largă că pisicile sunt sterilizate și numai pisicile sunt sterilizate este eronată. Există o procedură pentru castrarea pisicilor - ovariohisterectomia, a cărei esență este îndepărtarea nu numai a ovarelor, ca în cazul ovariectomiei, ci și a uterului și a trompelor uterine. Tehnica chirurgicală pentru ovariohisterectomie este aceeași cu cea pentru ooforectomie.

Rezultatul atât al primei proceduri, cât și al celei de-a doua este aproape același: atracția față de sexul opus dispare, animalul nu poate rămâne gravidă și poate naște, fondul hormonal este perturbat, comportamentul pisicii se schimbă, obezitatea și apariția urolitiazei sunt posibile.

Cel mai adesea, operația de sterilizare este aleasă pentru femele, bărbații preferă să castreze, află care sunt argumentele pro și contra castrării, când este cel mai bun moment pentru a steriliza un pisoi și care sunt caracteristicile castrării pisicilor

Există o diferență în indicațiile pentru operațiuni: dacă ooforectomia este potrivită numai pentru pisicile tinere nulipare, atunci ovariohisterectomia se face pentru animalele de companie care au născut deja. De asemenea, ovariohisterectomia are un avantaj clar față de ovariectomie: în timpul unei astfel de operații, nu numai acele organe care trebuie îndepărtate sunt îndepărtate, astfel încât animalul dvs. să nu poată rămâne însărcinată (ovare), ci și cele de care nu mai are nevoie, dar poate provoca inflamații sau diverse boli dacă rămân în cavitatea abdominală (uter, trompele uterine).

Știați? În medie, de la unul la 9 pui de pisică se nasc într-o singură așternut. Cea mai mare așternut cunoscut de oameni avea 19 pisoi, dar doar 15 erau în viață.

Castrarea pisicilor este o procedură care vă poate ajuta animalul să scape de chinul asociat cu atracția față de sexul opus (și acest lucru este deosebit de dificil dacă pisica locuiește într-un apartament sau într-o casă și nu iese la plimbare), iar dvs. - de la probleme cu pisicile. Cu toate acestea, hotărând să faceți o astfel de operație pentru o pisică, trebuie să fiți gata să o îngrijiți și, eventual, să-i schimbați dieta, deoarece sterilizarea poate duce la obezitate sau la apariția pietrelor în sistemul urinar..

Recenzii de pe Internet

Invitat 16, dar totul a fost mai simplu pentru mine :) Și a dormit departe de o zi și a început să mănânce într-o zi, a ajuns ea însăși la tavă. Probabil diferit pentru toată lumea. De asemenea, am uitat să adaug că, atunci când o pisică este într-o pătură, ea arată și pare letargică, vreau să te avertizez, nu te alarmă, totul este în regulă cu ea, pur și simplu nu le plac păturile. Când am scos-o pe a noastră pentru îmbrăcat, am lăsat-o să meargă fără pătură timp de 5 minute - o pisică complet diferită :) A fugit și s-a jucat. Pune-l la loc, a devenit din nou lent. Dar pătura este necesară pentru a nu linge cusătura și pentru ca nimic să nu intre în cusătură.

Pisică

https://woman.ru/home/animal/thread/3930293/1/#m20853727

Dar am castrat această pisică în al șaselea an de viață și sunt foarte mulțumit de rezultat. Toate problemele au dispărut. A oprit complet etichetarea (mirosul etichetelor a dispărut în cele din urmă în apartament), a încetat să mai cânte (să cheme pisici), a devenit complet calm, nu, nu o pisică, ci doar un miracol! Și nu aș spune că și-a revenit. Ce a fost, a rămas același și personajul nu s-a schimbat. Poate chiar a devenit și mai tandru, mai atașat. Deși înainte de castrare, avea mai mult decât suficientă tandrețe și afecțiune. Dar au existat probleme constante cu etichetarea și cântatul, așa că sunt pentru sterilizare. Este uman în raport cu animalul - nu suferă, iar proprietarii - soluția la toate problemele asociate comportamentului sexual al animalelor lor de companie.

sfinge

https://forum.bolen-kot.net.ru/index.php?s=c60a1c68cafa8be258ba01d112cb4ba8&showtopic = 316&view = findpost&p = 2149

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ovariectomia - încetarea artificială a funcțiilor glandelor sexuale