Șopârla nilului: caracteristici, păstrarea acasă

Monitorul NiluluiUnul dintre cei mai mari reprezentanți ai familiei șopârlă monitor este monitorul Nilului, care este răspândit în țările africane. În ciuda dimensiunilor sale impresionante, este un animal de companie de dorit și destul de popular pentru mulți iubitori exotici. Cu toate acestea, menținerea unei astfel de șopârle necesită anumite condiții, respectarea regimului zilnic și a dietei necesare..

Descriere și trăsături de caracter

Șopârla Nilului este cel mai mare reprezentant al clasei de reptile, familia șopârlelor monitoare. Aspectul său, precum și caracteristicile structurale ale corpului, fac ușoară distincția acestei șopârle de ceilalți membri ai familiei..

afla, care sunt șopârle.

Aspect și dimensiuni

Șopârla Nilului se distinge printr-un corp destul de mare și puternic, a cărui lungime poate atinge 2 m și o creastă unică deasupra. Dimensiunea medie a șopârlei este de aproximativ 1,7 m, dintre care 1 m este atribuit cozii, care este plană pe ambele părți.Monitorul NiluluiCorpul reptilei este muscular, mare, în reprezentanți deosebit de puternici poate ajunge la 20 kg. Membrele sunt scurte și puternice, bine adaptate stilului de viață acvatic. Ghearele sunt lungi, ascuțite. Cu ajutorul lor, șopârla poate urca perfect copaci, săpa sol, distruge victima.

Capul mare al șopârlei are ochi mari expresivi care se pot mișca simultan în direcții diferite. Pe bot, mai aproape de ochi, există nări ovale. Dinții din față sunt foarte ascuțiți, conici; dinții din spate sunt obtuzi, sub formă de coroane. Limba lungă bifurcată are o funcție olfactivă foarte dezvoltată..

Știați? Pentru prima dată, specia monitorului Nilului a fost descrisă de Karl Linnaeus în 1766. Cea mai apropiată rudă a acestei reptile este șopârla de stepă Varanus exanthematicus.

Culoarea reptilei Nilului este maro închis / galben nisipos / gri închis / roz (în funcție de unicitatea speciei, vârstă, stil de viață, habitat), cu dungi frumoase transversale, pete mici și pete.Monitorul NiluluiCorpul superior este adesea colorat într-o singură culoare (de exemplu, verde măslin), în timp ce corpul inferior este galben cu dungi întunecate. Minorii au o culoare mai închisă, aproape neagră, diluată cu o cantitate mică de pete galbene, pete și modele.

Răspândire

Șopârlele Nilului sunt originare din regiunile sudice ale continentului african (în special, Sudan, Nubia și Egipt). Trebuie remarcat faptul că preferă să se stabilească pe malurile rezervoarelor..

Malurile râului Nil sunt considerate locul lor preferat, de unde și numele - „reptile”. La sfârșitul anilor 90, șopârlele au început să fie importate masiv în statele americane, iar astăzi reprezentanții acestei specii pot fi găsiți în California, Florida și chiar pe plajele din Palm Beach.

Șopârlele trăiesc aproape peste tot unde există corpuri de apă în apropiere. Nu pot fi găsite în deșerturi, dar pot fi găsite în savane, păduri tropicale, lângă mlaștini, lacuri, la marginea deșerturilor.

Verificați caracteristicile diferitelor specii de șopârle: Komodo, gri Asia Centrală, gigant, apă.

Stilul de viață și nutriția

În condiții naturale, șopârlele Nilului nu merg niciodată departe de corpurile de apă, râuri sau lacuri. Le place să-și petreacă cea mai mare parte a timpului în apă..Monitorul NiluluiPe mal, reptilele preferă să stea nemișcate, făcându-și calm soarele la soare. Culmile stâncii sunt considerate un loc de odihnă preferat pentru șopârle. Reptilele urcă frumos în copaci, înoată excelent, pot fi sub apă fără aer timp de aproape o oră.

Știați? Când o șopârlă se scufundă sub apă, pulsul său încetinește cu 80-85%, iar un puls rapid poate duce la moarte.

Animalele sunt cele mai active în timpul zilei (înainte și după prânz). Prin natura lor, sunt prădători, vânează reptile și mamifere mici, diverse insecte, atacă broaștele țestoase, sparg cuiburile de crocodili, mănâncă ouă întregi.

În momentul pericolului, șopârlele fug la apă sau se prefac că sunt moarte. Își obțin cu ușurință prada atât pe uscat, cât și în corpurile de apă. Tinerii preferă să mănânce artropode, adulți - crustacee și moluște cu scoici dure.

Trebuie remarcat faptul că șopârlele monitor au o rezistență excelentă la veninul șarpelui, astfel încât să se poată bucura de șerpi cu plăcere. Noaptea, șopârlele se ascund în vizuini pe care le sapă independent.Monitorul NiluluiDieta reptilelor depinde în principal de habitatul lor și de perioada anului. Amfibienii, crustaceii, moluștele și artropodele sunt principala pradă în timpul sezonului ploios, iar carnea în timpul sezonului uscat..

Important! În condiții naturale, șopârla Nilului poate trăi de la 10 la 20 de ani. Femelele au o durată de viață mai scurtă decât bărbații.

Reproducere

La sfârșitul sezonului ploios, începe sezonul de împerechere pentru monitoarele Nilului. În vestul țării, acest sezon cade în septembrie - noiembrie, în sud - în martie și până în mai.

Pentru dreptul de a deține femela, bărbații intră în lupte acerbe, în timpul cărora unul dintre șopârlele încearcă să-și apese rivalul cu tot corpul la pământ.Reptile ating maturitatea sexuală la vârsta de 3-4 ani..

Pentru construcția cuiburilor, femelele folosesc movile de termite, care sunt situate în apropierea corpurilor de apă. Șopârla este capabilă să depună de la 5 la 60 de ouă cu o greutate de 46-52 g (în funcție de vârsta și greutatea șopârlei în sine).Monitorul NiluluiTimpii de incubație variază de la 9 la 10 luni. În mod surprinzător, după stabilire, femelele nu mai sunt interesate de soarta descendenților lor, care începe să clocească la începutul următorului sezon ploios..

După eclozare, din fiecare ou se toarnă un lichid, care distruge pereții movilei de termite, iar bebelușii se pot târâ cu ușurință. Ca hrană, șopârlele mici, a căror lungime la naștere nu depășește 22 cm, utilizează insecte, melci, amfibieni mici - apoi trec treptat la alimente mai mari și mai grele.

afla, care sunt caracteristicile păstrării unei șopârle de companie.

Monitorul Nilului și Omul

În antichitate, monitorul Nilului era considerat un animal sacru căruia i se ridicau și venerau monumente. Aceasta este situația de astăzi în multe țări africane. Cea mai valoroasă este carnea de șopârlă și pielea sa..

Aborigenii locali folosesc carne pentru a pregăti diverse feluri de mâncare și delicatese. Pielea puternică și puternică este folosită pentru a face pantofi și diverse accesorii. Multe triburi africane folosesc organe individuale ale reptilei în medicina populară pentru a trata diferite afecțiuni..

În secolul trecut, oamenii au distrus în mod activ șopârlele de supraveghere pentru a intra în posesia pielii. Peste 700.000 de piei au fost recoltate pe an, prin urmare, în prezent se iau măsuri pentru conservarea speciei.Monitorul Nilului

Conținut de acasă

Șopârla Nilului are un caracter destul de agresiv, ostil și poate provoca lovituri destul de dureroase cu coada, membrele și, de asemenea, mușcă puternic. În plus, este dificil de antrenat și necesită condiții speciale. Din această cauză, experții nu sfătuiesc iubitorii de novici să aibă un astfel de animal de companie..

afla, cum diferă șerpii de șopârle.

Terariu

Deoarece reptila are dimensiuni destul de impresionante, va avea nevoie de un terariu de dimensiunea adecvată. Un rezervor orizontal spațios cu un volum minim de 75 de litri este potrivit pentru acesta..

Pe măsură ce șopârla crește, dimensiunea cuștii ar trebui mărită. Ca substrat, experții recomandă utilizarea solului obișnuit, nisip, rumeguș de pin, scoarță de orhidee sau peluză artificială, care sunt așezate într-un strat suficient de gros, astfel încât șopârla să-și poată satisface nevoile de săpat găuri..

Se recomandă echiparea terariului (pentru a imita condițiile naturale) cu trunchiuri de copaci, cârlige, pietre, bușteni și, desigur, o piscină spațioasă.

Apa din piscină ar trebui să fie la un nivel astfel încât reptila să se scufunde complet în ea..TerariuDe asemenea, locuința șopârlei ar trebui să fie zonată. Într-una dintre zone este necesar să se organizeze un loc pentru băi calde cu o temperatură cuprinsă între + 45-50 °.

Indicatorii de temperatură pe timp de zi din terariu nu trebuie să scadă sub + 27-32 °, iar noaptea li se permite să fie reduși la + 25-26 °.

Păstrați nivelul de umiditate din rezervor între 60-70%.

Important! Șopârlele le place să-și sărbătorească nevoile naturale în mediul acvatic, astfel încât apa din piscină ar trebui schimbată zilnic. Nimeni nu a anulat încă măsurile de siguranță.

Un alt aspect important al păstrării șopârlei Nilului este prezența unei radiații ultraviolete suficiente, care ajută la prevenirea diferitelor boli ale sistemului musculo-scheletal în reptilă, precum și la întărirea sistemului imunitar..

Pentru organizarea iluminării, este necesar să se utilizeze iluminatoare UV suplimentare cu un spectru de radiații de 8,0 unități.

Dieta

Deoarece șopârlele sunt predispuse la supraalimentare (și, în consecință, la obezitate), dieta lor ar trebui să se bazeze pe utilizarea unei cantități mici de rozătoare alimentare..Monitorul NiluluiAcasă, reptilele sunt hrănite cu alimente vii: greieri, zoofobi, rozătoare mici, soiuri de pește cu conținut scăzut de grăsimi, ouă.

Meniul șopârlei este suplimentat în mod regulat cu suplimente speciale de vitamine și minerale necesare pentru creșterea și dezvoltarea sa deplină..

Vitaminele se administrează o dată pe săptămână, calciu - o dată la 10 zile.

Curățare

Deoarece șopârlele de pe Nil pătează foarte des apa din piscină cu fecale, trebuie schimbată în mod regulat pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor patogene..

De asemenea, ar trebui să curățați sistematic terariul de resturi alimentare, deșeuri de reptile și alte resturi..

Condițiile insalubre din casa șopârlei pot provoca dezvoltarea diferitelor afecțiuni și pot duce la o deteriorare a sănătății.Monitorul Nilului

Precauții

Deoarece șopârla are un caracter destul de ostil, atunci când îl îngrijești, trebuie respectate anumite măsuri de siguranță:

  • nu este recomandat să luați monitorul șopârlă în mâini fără echipament de protecție special;
  • nu poți hrăni reptila din mâinile tale;
  • animalele care au fost capturate în mediul înconjurător trebuie să fie puse în carantină și verificate pentru a găsi paraziți;
  • este mai bine să alegeți reptile tinere pentru întreținerea locuinței: cu cât individul este mai în vârstă, cu atât este mai dificil de îmblânzit și cu atât este mai agresiv;
  • în timpul iernii răcoroase și în sezonurile fierbinți de vară, se recomandă ca animalul de companie să ofere o perioadă de odihnă.
Șopârla Nilului este o reptilă destul de neobișnuită și interesantă, care, cu o îngrijire adecvată și respectarea regulilor de bază de păstrare, poate deveni un adevărat animal de companie pentru adulți și copii. Cu toate acestea, trebuie amintit că șopârla este agresivă, prin urmare, atunci când o contactați, trebuie luate măsuri de precauție.

Conținutul monitorului Nil: video

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Șopârla nilului: caracteristici, păstrarea acasă