Ieșiți din casă, furnici!

Furnicile de casă sunt cunoscute pe scară largă ca fiind una dintre cele mai enervante și dificil de îndepărtat. Cu toate acestea, este prea devreme pentru a dispera: nu există un astfel de dăunător care să nu poată fi învins! Și furnicile nu fac excepție. Să vedem ce măsuri puteți lua pentru a vă proteja casa de ele..

Furnicile casei: aspect și habitat

În primul rând, trebuie să vă dați seama ce sunt furnicile domestice și cum trăiesc.. De obicei, în apartamentele noastre există insecte roșii, așa-numitele furnici-hoți de casă, mai rar apar faraoni - preferă țările calde. Indivizii roșii și negri trăiesc în sălbăticie. Dacă intră în casă, atunci, cel mai probabil, acesta este un fel de accident. De asemenea, diferă prin mărime: furnicile domestice sunt mult mai mici decât omologii lor din pădure..

Furnicile roșii

Furnicile domestice parazitează în casa furnicilor sălbatice, pentru care le urăsc pe bună dreptate

Aceste insecte preferă să-și aranjeze cuiburile în colțurile retrase ale acelor camere în care este cald și umed, de exemplu, în bucătărie sau în cămară.. Furnicile se pot ascunde sub linoleum, în spatele tapetului care s-a îndepărtat de perete sau în spatele mobilierului vechi. În plus, acele sertare de bucătărie pe care le folosești rar pot fi, de asemenea, o casă bună pentru insectele dăunătoare..

În ceea ce privește structura socială, furnicile domestice nu diferă de omologii lor „sălbatici”. Furnica matcă depune ouă, care apoi cresc în larve și apoi în pupe. Furnicile muncitoare, care constituie majoritatea turmei, hrănesc pentru hrană. De obicei, acestea sunt femele cu un sistem de reproducere subdezvoltat, care se nasc din ouă fertilizate. Din respectiv, fără fertilizare, ies masculi care, crescând, fertilizează uterul.

Furnicile și larvele

Furnicile sunt responsabile de hrănirea descendenților lor

Furnicile domestice mănâncă literalmente de la masa noastră, preferând alimente bogate în proteine ​​și bogate în carbohidrați. Vor mânca bucuroși pesmet, resturi de carne și, în general, orice resturi din coșul de gunoi. Potrivit pentru o făină de furnici, făină, cereale și produse de patiserie, precum și zahăr și lichide dulci.

De ce sunt rele aceste insecte

Desigur, faimoasa muncă grea și organizarea clară a societății furnicilor nu pot decât să trezească respect și chiar o oarecare simpatie. Dar totuși, aceste insecte nu își au locul într-o locuință umană. Daunele cauzate direct de hrănirea lor cu mâncarea noastră sunt mici. Dar chiar prezența furnicilor în mâncare și faptul că acestea nu ezită să-și lase excrementele acolo, ne fac să privim această problemă diferit. Uneori cadavrele de furnici rămân în produse (în special pentru lichidele lipicioase). De asemenea, acești dăunători stabilesc aprovizionarea cu alimente pentru puietul lor, iar aceasta este o murdărie suplimentară și un teren de reproducere excelent pentru bacteriile și ciupercile patogene..

Un alt dezavantaj al „cartierului” cu furnicile este că adesea se târăsc pe oameni și animale de companie și mușcă. Mușcăturile lor nu cauzează de obicei vătămări grave, dar atunci când acest lucru se întâmplă de mai multe ori pe zi, devine enervant. În plus, există întotdeauna pericolul unei reacții alergice - persoanele cu imunitate slăbită, precum și femeile însărcinate și copiii sunt expuse riscului. Dar probleme și mai grave îi pot amenința pe proprietarii involuntari de furnici domestice: aceste insecte rulează peste tot, inclusiv prin toaletă, de-a lungul intrării, prin gunoi. Aducerea unei infecții sau a ouălor de paraziți din astfel de locuri este o chestiune de câteva secunde.

De unde vin dăunătorii?

Dacă înțelegem deja că furnicile roșii nu se găsesc în sălbăticie, atunci cum putem afla de unde provin într-o casă aparent complet curată? Există mai multe modalități prin care aceste insecte pot intra în casă:

  • Vecini. Furnicile domestice se găsesc în casa lor. Dacă da, nu este de mirare că într-o zi acești „oaspeți” vor apărea la ușa ta..
  • Intrare. Acest loc este încă mult mai cald decât strada. Și și mai cald este subsolul, care este, de asemenea, întunecat și adesea destul de umed. Multe furnici domestice se stabilesc acolo atât pentru iernare, cât și pentru ședere permanentă. Aducerea acestor insecte de la intrarea în apartament este o bucată de tort.
  • Produse. Din păcate, dar acum nu vă puteți încrede complet în magazine și piețe în ceea ce privește calitatea produselor. Foarte des poți fi vândut făină și cereale infectate cu gândaci și furnici.
  • Mobila. Canapele, dulapuri, comode (în special achiziționate de la mâini) pot ascunde insecte în sine, care se vor răspândi apoi în tot apartamentul.

Inițial, furnicile ajung la locuința umană în căutare de căldură și hrană. Mulți dintre ei parazitează mai întâi în cuiburile semenilor sălbatici, apoi se apropie de oameni. Majoritatea vin cu adevărat din subsoluri - acesta este primul loc pe care îl primesc de pe stradă.

Modalități de a scăpa de problemă

Șansele sunt că nu aveți nicio dorință de a hrăni dăunătorii plictisitori. Dar, dacă au intrat deja în apartamentul tău, trebuie să începi imediat o luptă cu ei, înainte ca aceștia să aibă timp să se reproducă și să ocupe întregul tău spațiu de locuit..

Produse chimice

Puteți scăpa de furnicile domestice foarte fiabil și mult timp cu ajutorul substanțelor chimice. Acum sunt foarte multe în magazine. Orice insecticid cu scop general va fi util. Diferite mijloace sub formă de aerosoli și spray-uri sunt foarte populare: trebuie doar să pulverizați o substanță otrăvitoare pe dăunători pentru a-i ucide. În plus, aceste medicamente sunt capabile să trateze chiar și cele mai inaccesibile locuri din casă..

Galerie foto: aerosoli și spray-uri insecticide

Un alt grup de produse care câștigă popularitate în rândul cumpărătorilor sunt soluțiile concentrate de otrăvuri. Acestea trebuie diluate cu apă în conformitate cu instrucțiunile, turnate într-o sticlă de pulverizare și tratate cu locuri de acumulare a insectelor.

Galerie foto: concentrate insecticide

De asemenea, gelurile pentru insectele domestice în general și pentru furnici în special sunt adesea promovate. Sunt invitați să spargă habitatele dăunătorilor. Dezavantajul acestei metode este că ucide furnica numai după contactul cu substanța.. Multe persoane vor supraviețui în continuare (atât lucrători, cât și descendenți).

Galerie foto: geluri-insecticide

Metode tradiționale

Din moment ce furnicile au intrat în locuința umană de mult timp, există multe metode populare de a le trata. Una dintre cele mai populare modalități este de a trata un apartament cu produse chimice de uz casnic, cum ar fi terebentină, kerosen, amoniac și oțet. Se crede că sunt otrăvitoare pentru insecte, iar mirosul înțepător va preveni, de asemenea, noi raiduri ale acestor dăunători.. Cu toate acestea, multe dintre aceste substanțe sunt extrem de inflamabile, iar vaporii lor sunt nocivi nu numai pentru furnici, ci și pentru oameni și animale de companie..

Se crede, de asemenea, că acestor insecte nu le plac mirosurile de lămâie și ulei de floarea-soarelui, de aceea li se recomandă lubrifierea recipientelor cu alimente, marginile vaselor. În plus, se recomandă așezarea cojilor de lămâie în dulapurile de bucătărie. Dar există și alte plante, în afară de citrice, care vă pot ajuta să îndepărtați furnicile. Dintre acestea, pelinul, usturoiul, frunza de dafin, pătrunjelul, coriandrul, mușețelul, lavanda și menta sunt cel mai adesea numite. Pot fi agățate în ciorchini, așezate în plicuri sau rafturi, dulapuri și plinte lubrifiate cu uleiuri esențiale ale acestor plante.

Galerie foto: plante împotriva insectelor

Există, de asemenea, o modalitate naturală de a scăpa de furnici: trebuie doar să-i aduci în mod deliberat pe frații lor „sălbatici” în casă și îi vor alunga..

Capcane

Unele gospodine, sperând să scape rapid și radical de furnici, realizează capcane pentru insecte cu propriile mâini. În plus, magazinele de hardware oferă o gamă foarte largă de astfel de modele. Insectele, atrase de un miros plăcut, rulează în interiorul dispozitivului și nu pot ieși. Trebuie doar să scuturi capcanele la timp și să schimbi momeala.

Cele mai eficiente insecticide de casă pentru fabricarea capcanelor sunt boraxul și acidul boric. Sunt amestecate cu unele substanțe dulci, cum ar fi miere sau gem, sau pur și simplu adăugate în apă îndulcită. Apoi furnica fie mănâncă momeala otrăvită și moare mai târziu, fie se îneacă chiar în apă.

Capcane DIY

Puteți face singur capcane eficiente pentru furnici

Avantajul unor astfel de capcane este că pot fi prinse și alte insecte domestice. Dezavantajul este că descendenții practic nu suferă de ei. Desigur, populația furnicilor hrănitoare va scădea, dar acest lucru nu va putea preveni complet apariția unor noi indivizi din larvele și pupele existente..

Dezinsecție

Una dintre metodele incontestabil de fiabile este apelarea unei echipe de exterminatori profesioniști. Acest lucru este valabil mai ales dacă, pe lângă furnici, ați adăpostit, fără să doriți, alte insecte dăunătoare (gândaci, ploșnițe, molii și altele asemenea acestora). Experții vor trata întregul apartament cu substanțe chimice extrem de eficiente, precum și vor avea grijă de consecințe și vor curăța casa de larve, ghearele și pur și simplu de cadavrele dăunătorilor care au murit în timpul procedurii. Desigur, munca profesioniștilor va costa bani, dar în schimb veți primi un apartament curat și, cel mai probabil, o garanție pentru o anumită perioadă. Dacă în acest timp furnicile reușesc să se întoarcă, veți fi curățat din nou gratuit.

Video: cum să scapi de furnici

Măsuri preventive

Combaterea furnicilor de casă este plictisitoare. Cel mai bun pariu este să încercați să îi împiedicați să intre în casa dvs., făcându-le neatractiv pentru ei. Pentru a atinge acest obiectiv, este necesar să ne amintim despre măsuri preventive precum:

  • Curățare. Pentru a evita instalarea insectelor în apartamentul dvs., trebuie să efectuați adesea o astfel de procedură (uscată și umedă). Petreceți timp cel puțin o dată pe lună pentru curățarea generală (cu mișcarea tuturor dulapurilor, ștergerea prafului de pe toate suprafețele, spălarea sertarelor și a mobilierului).

  • Sperie-te. Gelurile, pulberile și plantele parfumate sunt ideale în acest scop. Merită să pătrundeți sau să stropiți cu insecticide acele locuri de unde furnicile pot intra în casă (praguri și jambiere pe hol, ferestre, uși de balcon, ieșiri din puțurile de ventilație). Acolo puteți agăța și ciorchini sau pliculețe de plante de care se tem formicile..

  • Control. Toate mobilierele, îmbrăcămintea și produsele alimentare aduse din magazin sau cumpărate din mână trebuie verificate imediat pentru furnici. Este mai bine să treci cu vederea și să distrugi mai multe insecte sau o colonie (dacă vorbim despre mobilier infectat) decât să încerci să le fumezi din întregul apartament.

  • Dezinsecție. Dezinsecția preventivă înainte de mutarea într-un apartament este de asemenea eficientă. Luați-vă timp și bani, apoi o echipă de profesioniști va face tot posibilul pentru a nu mai trebui să vă luptați cu furnicile mai târziu.

Recenzii ale insectifugilor eficienți

A scăpa de furnicile dintr-un apartament nu este o sarcină ușoară, dar poate fi rezolvată. Este mai dificil să-i expulzi din întreaga casă, mai exact din subsol, dar aceasta este deja preocuparea utilităților. Trebuie să facem tot ce putem pentru a ne proteja casele de dăunători enervanți. În prezent există suficiente metode și mijloace speciale pentru aceasta..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ieșiți din casă, furnici!