Cum se face o acoperire pentru acvariu diy?

Amenajarea acvariului 17.04.2018 5,4 mii 3,6 mii 7 minute.

Peștii ornamentali au nevoie de o iluminare bună, ceea ce va asigura instalarea lămpilor suplimentare. Într-adevăr, fără ele, viața locuitorilor unui mic rezervor va fi în pericol. Mulți acvaristi novici habar nu au cum să atașeze lămpile la corpul rezervorului, deși este destul de simplu. Este suficient să cumpărați sau să faceți o acoperire pentru acvariu pentru a face-o singură și să fixați lămpi suplimentare pe ea.

1 De ce ai nevoie de o acoperire

Dacă nu acoperiți acvariul, atunci o viață fericită și lungă a locuitorilor va fi imposibilă. Nu vor avea suficientă căldură, lumină, iar particulele de praf și murdărie care pătrund de sus pot provoca dezvoltarea bolilor la pești.

Capacele pentru acvariu au următoarele funcții:

 1. unu. Reducerea ratei de evaporare a apei. Dacă rezervorul nu este acoperit, volumul lichidului va fi instabil. Acest lucru va determina scăderea nivelului de oxigen și fluctuația sau creșterea concentrațiilor de deșeuri. Acest lucru îi va duce pe locuitori (pești, plante, moluște) la boli și chiar la moarte..
 2. 2. Protecţie de la pătrunderea de murdărie, praf și diverse obiecte străine care sunt periculoase pentru locuitorii mici. Există multe surse de poluare. Acestea sunt particule alimentare, deșeuri, reziduuri de plante moarte.
 3. 3. Crearea unui obstacol care împiedică locuitorii să sară din tanc, la urma urmei, diferite tipuri de pești sunt predispuși la sărituri frecvente. Rezultatul unor astfel de „competiții” este moartea secțiilor.
 4. 4. Menținerea regimului termic necesar. Mulți locuitori decorativi nu tolerează schimbările de temperatură nici măcar cu 3-5 grade..

Capacele sunt folosite ca element structural principal. Lămpi de diferite tipuri sunt întărite pe ele, lămpi (filtru, dozator automat de alimentare, aerator) necesare pentru întreaga viață a peștilor, moluștelor și plantelor.

2 Avantaje și dezavantaje ale unui produs realizat de dvs.

Crescătorii de pește începători cumpără un rezervor separat în magazin și apoi nu știu de unde să obțină o cutie cu dispozitive de iluminat. Puteți cumpăra imediat acvarii iluminate, care se găsesc adesea pe rafturile punctelor de vânzare cu amănuntul. Sunt echipate cu tot ce ai nevoie.

Capac din plastic

Aproape întreaga masă de produse care se află pe rafturile magazinelor pentru animale de companie sunt realizate din acest material. Specialiștii proiectează cutii de diferite tipuri (plastic pentru structuri publicitare, panouri pentru tavane, pereți etc.).

O cutie este compusă din piese tăiate în mai multe moduri (în funcție de tipul ales):

 • sudat cu un fier de lipit sau pistol de lipit;
 • încălziți capetele peretelui lateral și ale capacului până se înmoaie, conectați la un unghi de 90 ° și așteptați solidificarea completă.

Puteți face coperta într-un mod mai tradițional. Pentru aceasta, se recomandă utilizarea unor pătrate din plastic, care sunt utilizate pentru etanșarea pereților laterali sau la așezarea plăcilor:

 1. 1. Sunt tăiate la lungimea laturilor, teșite la 45 ° la fiecare capăt și unse cu superglue. Este mai bine să luați unghiuri largi, atunci zona de conectare va fi mai mare.
 2. 2. Pe planul superior al cutiei, puneți peretele lateral (la 90 °), aplicați piesele unse cu clei și apăsați. După solidificare completă, repetați operația cu partea următoare.

Unele materiale plastice nu necesită nicio formulare. De exemplu, capacul poate fi ușor realizat din tablă de polistiren. Pentru a face acest lucru, luați un material mare și desenați după cum urmează.

Husa pentru acvariu din PAL

Cutiile lor nu sunt foarte populare printre specialiști, dar sunt adesea folosite de iubitorii începători ai lumii subacvatice..

Capacele din aceste materiale prezintă numeroase dezavantaje:

 1. unu. Greutate. Părțile din lemn sunt destul de masive. Dacă volumul unui rezervor pentru locuințe este mare (200 litri sau mai mult), este ușor să ne imaginăm cât de greu va fi produsul fabricat. La urma urmei, va trebui să îl îndepărtați în mod regulat atunci când curățați acvariul și schimbați apa, apoi să îl puneți la loc. Dacă structura nu este ținută, containerul poate fi deteriorat..
 2. 2. Apariția ruginii. La realizarea unui capac, nu este recomandat să folosiți fitinguri și elemente de fixare (pătrate, șuruburi etc.) din metal. Riscul de rugină este foarte mare. Pentru ca cutia să servească mult timp, toate aceste părți trebuie vopsite și inspectate de fiecare dată. Dureaza.
 3. 3. Calitatea materialului. Dacă utilizați piese din lemn sau plăci de calitate inferioară, atunci durata de utilizare a capacului va fi redusă..

Avantajele acestor materiale sunt asamblarea rapidă. Dacă toate piesele sunt tăiate la dimensiune și se potrivesc corect, atunci nu va fi dificil să combinați piesele..

Acest lucru se poate face cu șuruburi, înșurubându-le în capete. Dar acest lucru nu este de încredere. Plăcile aglomerate și plăcile de fibre nu sunt suficient de rezistente și se pot sfărâma. Laminatul este subțire și este foarte dificil să înșurubați un șurub în capătul său. Pentru o conexiune de înaltă calitate, trebuie să utilizați colțuri metalice. Se pot utiliza elemente perforate.

Amplasarea pătratelor

Dacă pe capac apar dungi sau pete umede, este urgent să îl schimbați. Puteți lipi cutia cu un fel de film, dar din punct de vedere estetic, acest lucru nu va îmbunătăți exteriorul acvariului..

2.1 Placaj

Nu este o opțiune foarte bună pentru a face o copertă din ea. Orice produs realizat din acest material absoarbe rapid umezeala. Din acest motiv, cutia rezervorului de acasă se va usca și capacul va deveni inutilizabil..

Pentru a preveni acest lucru, ei iau placaj gros, îl acoperă cu lac, vopsesc sau îl impregnează cu ulei de in. Abia după aceea se face o cutie din ea. Acest lucru trebuie făcut cu atenție, deoarece marginile materialului sunt tăiate și el însuși se exfoliază.

2.2 PVC

Capacele din spumă sunt acum foarte frecvente. Acvaristii îi acordă credit și sunt încrezători în beneficiile sale.

Pro și contra PVC:

Beneficiidezavantaje
 1. 1. Acest material nu se teme de apă. Este dur, durabil, dar destul de ușor.
 2. 2. Există foi din PVC de diferite culori în magazine. Dacă acvaristul are panouri numai din plastic alb, atunci îl poate vopsi în orice nuanță..
 3. 3. PVC este tăiat la dimensiune cu un cuțit sau foarfece.
 4. 4. În magazinele de feronerie, acestea vând un compus special care lipeste piese pregătite
 1. 1. Fragilitate.
 2. 2. Se estompează rapid sub soare.
 3. 3. Toxicitate ușoară

2.2.1 Cum se face o cutie din PVC

Clorura de polivinil expandată este cea mai bună opțiune pentru construirea unui capac. Este ieftin, rezistent la apă, nu se rupe, se sfărâmă și este ușor de prelucrat.

În plus față de panourile din PVC, sunt necesare unelte și materiale:

 1. 1. Pistola cu etanșant siliconic.
 2. 2. Compus special pentru lipirea plasticului. Nu utilizați substanțe care eliberează toxine. Nu este recomandat să folosiți superglue și PVA.
 3. 3. Cuțit de papetărie pentru tăierea PVC-ului.
 4. 4. Creion, radieră, riglă.
 5. 5. Mănuși.
 6. 6. Vopsea acrilică sau tapet adeziv pentru a îmbunătăți aspectul produsului.
 7. 7. Pătrate din plastic (4 buc.).

Cutia pentru acvariu ar trebui să găzduiască sisteme de iluminare și ventilație cu fir și sisteme de filtrare externe. Înălțimea capacului (10-15 cm) este aleasă astfel încât părțile instalate să poată fi ascunse în el. Dimensiunile rămase ar trebui să fie cu 1-2 mm mai mari decât dimensiunile principale ale rezervorului - pentru a obține un spațiu din care va pătrunde aerul rece.

Producție pas cu pas:

OperațiuniAcțiuniFotografie
MarkupTrageți foi de PVC cu o riglă și creion

Felierea

Ansamblul capaculuiPentru a obține cutia, trebuie să lipiți pereții laterali pe bază. Este necesar să efectuați această operațiune în aer liber sau în interior cu ferestrele deschise (pentru siguranță)
Consolidarea structuriiPentru fiabilitate, este necesar să lipiți mai multe bucăți mari de plastic pe bază (plat) din interior. Dacă aveți nevoie de o carcasă deosebit de puternică, trebuie să tăiați și să instalați rigidizatoare longitudinale sau transversale

Instalarea benzii LED

Dacă doriți ca lămpile și luminile să se ridice deasupra marginilor acvariului, măsurați 5 cm de marginea inferioară a părților laterale și trageți o linie în jurul întregului perimetru din interiorul capacului. În acest loc, lipiți pătratele care vor ține structura.

2.2.2 Cum se taie găurile din panourile din PVC

Secvența de lucru:

 1. 1. Mulți experți taie 1-2 trape într-un capac din PVC. Primul este pentru aprovizionarea cu alimente a locuitorilor acvariului, iar al doilea este pentru nevoile tehnice (schimbarea lichidului, algelor, nisipului, prinderea peștilor cu o plasă). Toate găurile pot fi făcute cu un cuțit clerical. Diametrul lor este selectat independent. Principalul lucru este că o mână trece prin ele, iar rezervorul este suficient de ușor de întreținut..
 2. 2. În loc de huse, folosiți bucăți pătrate din plasticul rămas cu laturile cu 2-3 cm mai mari decât diametrul trapei.
 3. 3. Pe ele lipiți cercurile care rămân după tăierea găurilor. Apoi, un astfel de capac se va potrivi liber în interior.
 4. 4. Lămpile sunt așezate pe părțile laterale ale trapelor făcute la o anumită distanță de ele, astfel încât să nu ardă mâna.

Diferite moduri de instalare a iluminatului

Pentru a nu strica capacul finit prin acțiuni greșite, luați o foaie de hârtie groasă, carton sau placaj egală cu aceasta în dimensiunile interne. Toate marcajele sunt efectuate pe acesta.

Pentru asta:

 1. 1. Este necesar să luați lămpile împreună cu prizele, suporturile, să le așezați pe o foaie și să le conturați. Dacă răcitorul sistemului de ventilație este introdus în baza capacului conform proiectului, este necesar să-l marcați sau să lăsați spațiu pentru acesta.
 2. 2. Luați în considerare locația firelor de conectare. Nu se recomandă instalarea dopurilor, așa cum se arată în fotografie, în capac - din cauza umidității ridicate.
 3. 3. Marcați locațiile găurilor (și laterale) pentru fixarea corpurilor de iluminat, răcitorului, priza cablului de alimentare, tuburilor sistemelor de filtrare.
 4. 4. Așezați foaia căptușită în cutie și găuriți direct prin ea. Faceți găurile din pereți laterali separat.

2.3 Montarea structurii

Pentru prize și lămpi fluorescente, este convenabil să folosiți fitinguri și fitinguri utilizate în instalațiile sanitare pentru fixarea conductelor de apă și canalizare. Au propriile găuri pentru șuruburi care pot fi utilizate la marcare.

Pentru a elimina supraîncălzirea aerului și a apei, găurile pentru 2 răcitoare sunt decupate în capac, pe laturile scurte și introduse. În pereții laterali lungi, dacă potrivirea capacului este surdă (fără goluri), este necesar să găuriți 2-3 rânduri de găuri cu un diametru de până la 5 mm.

Lumina de fundal cu LED

Nu se recomandă instalarea unor elemente de iluminat suplimentare (unități de alimentare și automatizare) lângă apă. Este mai bine să le așezați în spatele corpului acvariului..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se face o acoperire pentru acvariu diy?