Cele mai bune 6 specii gourami și compatibilitate cu alți pești

Pește Gourami

Gourami sunt mici pești exotici din familiile Markopod și Helestomaceae care trăiesc în Asia de Sud-Est. În articol vă voi spune despre caracteristicile comportamentale și caracteristicile externe ale acestor pești, vă voi arăta cum arată, ce mănâncă, în ce condiții trăiesc, cu cine se înțeleg și cu ce tipuri de alți pești au o bună compatibilitate.

Descrierea și caracteristicile peștilor gourami

Există mai multe tipuri de gourami în natură, dar toate sunt la fel în structura corpului..

Corpul are o formă ovală alungită, de profil turtit. Gourami sunt înzestrați cu un număr mare de aripioare dorsale și anale, care sunt situate de la cap până la coada peștilor..

Aripioarele pelvine sunt unice - au o formă non-standard și arată ca fire. Punctate de mulți receptori, acestea ajută la navigarea în spațiul apei și printre alge.

Aripioarele pelvine atrag adesea alți pești, deoarece arată ca viermi. Se întâmplă ca gouramii să le piardă. Dar aripa filamentoasă crește din nou.

Aripioarele pelvine filamentare sunt unice
Aripioarele pelvine filamentare sunt unice

Următoarea caracteristică a gourami este prezența unui organ labirint, datorită căruia pot supraviețui în apele cu conținut scăzut de oxigen. Pentru a face acest lucru, ea pluteste ocazional la suprafata pentru a atrage aer.

Gourami trebuie păstrat într-un acvariu deschis pentru un flux liber de aer către suprafața apei. Altfel, peștele nu va trăi mult..

Culoarea gourami depinde de tipul de pește. Sunt perlate, albastru azuriu, miere aurie, argintii, de la o culoare uniformă la o culoare pătată și ondulată..

În ceea ce privește dimensiunea, gourami poate fi foarte diferit. Lungimea corpului este de la 5 la 15 cm. Este demn de remarcat faptul că, cu un acvariu mare, peștele va crește, dacă doriți să aveți un pește mic, atunci alegeți un acvariu de dimensiuni medii.

Durata de viață a gourami depinde, de asemenea, de specie și variază de la 4 la 10 ani. Peștii mai mici trăiesc mai puțin de 4 până la 6 ani. Vârsta marilor poate ajunge la 8-10 ani.

Gourami mici trăiesc mai puțin decât cei mari
Gourami mici trăiesc mai puțin decât cei mari
Gourami din Asia este renumit ca un pește care își scoate nasul din apă din cauza nevoii de a lua aer.

Conform descrierii, trăiește în Asia de Sud-Est în corpuri de apă puțin adânci, în vegetație densă. Primele încercări de a transfera gourami din Thailanda, Malaezia și Vietnam pe continentul eurasiatic nu au avut succes. Patria acestor pești din Europa, unde au apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Cele mai populare tipuri

Există aproximativ 60 de subspecii de gourami, dar doar 10 dintre ele sunt păstrate în acvarii. Dintre acestea, se disting următoarele soiuri:

Perla

 • Dimensiune: până la 11 cm.
 • Durata de viață: aproximativ 7 ani.

Culoarea este maro deschis, cu multe puncte strălucitoare argintiu-violet. În mijlocul laturilor cu o dungă neagră subțire. Masculii sunt mai strălucitori decât femelele perlate.

Perla
Perla

Ciocolată

 • Dimensiune: 4-5 cm.
 • Durata de viață: 5-6 ani.

Culoarea întregului corp este maro, uneori cu o nuanță verde sau portocalie. De-a lungul corpului 2-3 dungi albe de grosime medie.

Ciocolată
Ciocolată

Marmură

 • Dimensiune: până la 15 cm.
 • Speranța de viață: 4-6 ani.

Culoarea corespunde numelui - pete pete dungate pe corp într-o combinație a acelor culori: albastru, negru sau albastru închis și alb.

Marmură
Marmură

Miere

 • Dimensiune: 4-5 cm. Din familia gourami, mierea în sine este mică.
 • Speranța de viață: până la 7 ani.

Culoarea este argintie cu o nuanță galbenă. Bărbații au tonuri de miere aurie.

Miere
Miere

Sâcâială

Peștele și-a luat numele pentru sunetele pe care le scoate, mai ales în perioada de împerechere..

 • Dimensiune: până la 7,5 cm.
 • Durata de viață: 10 ani.

Culoarea este cea mai mare parte maro, cu dungi de diferite culori de-a lungul corpului. Există, de asemenea, nuanțe roșii și galbene..

Sâcâială
Sâcâială

roșu

Crescută artificial, nu apare în natură.

 • Dimensiune: 5cm.
 • Durata de viață: 4-5 ani.

Culoarea este complet stacojie cu o nuanță aurie.

Condiții de întreținere și îngrijire în acvariu

Gourami prosperă în acvarii.

Nu este dificil să creezi condiții de acvariu apropiate de habitatul lor natural. Acest lucru va necesita alge, sol întunecat și diverse decorațiuni sub formă de cârlige și alte figuri..

Gourami sunt pești măsurați și modesti. Le place să se ascundă în desișuri și printre înțepături. Majoritatea timpului este petrecut în banda de mijloc a acvariului, care nu ar trebui să fie decorată.

Peștii nu sunt pretențioși și pot trăi în apă cu parametri diferiți. Următoarele proprietăți ale apei sunt de dorit:

 • temperatura: 22-26 grade;
 • rigiditate: până la 16dGH;
 • aciditate 6-7 pH.

Schimbarea apei este necesară o dată pe săptămână. Apa nouă trebuie apărată o zi. Puteți actualiza 1/3 din apa din acvariu sau complet.

Gourami trebuie păstrat într-un acvariu deschis pentru un flux liber de aer către suprafața apei. Altfel, peștele nu va trăi mult..

Ce poți hrăni

Ele aparțin ordinii prădătorilor. Datorită structurii fiziologice a gurii, gourami poate mânca doar alimente mici. Pe lângă mâncarea uscată pregătită, le puteți hrăni cu următoarele alimente:

 • vierme de sânge;
 • tubifex;
 • dafnie.
Gourami nu poate mânca decât mâncare mică
Gourami nu poate mânca decât mâncare mică

De asemenea, pot mânca salată mărunțită..

Dacă gourami împărtășește un acvariu cu alte tipuri de pești, este necesar să vă asigurați că au timp să mănânce alimente, deoarece gourami în sine sunt foarte încet și nu au posibilitatea de a lua rapid alimente.

Compatibilitatea Gourami cu alți pești de acvariu

Nu mai mult de 5-6 indivizi din alte specii ar trebui păstrați într-un acvariu împreună cu gouras. În primul rând, ar trebui să fie pești care nu sunt prădători..

Acestea includ:

Păstrarea cu cocoșii, ciclidele, crapii koi, astronotii și peștele auriu este contraindicată. Parțial compatibil cu guppii.

Reproducerea și reproducerea

Gourami nu sunt vivipari.

Pentru a le reproduce, veți avea nevoie de un acvariu de cel puțin 20 de litri cu un nivel al apei de 15 cm. Pentru reproducere, trebuie să alegeți cei mai strălucitori masculi și feminini, deoarece culoarea este un indicator al sănătății.

Masculul face cuibul în alge din spumă. După ce a ales o femeie, el aranjează dansuri demonstrative de împerechere în fața ei. După apariția prăjiturilor, încep să se hrănească cu ciliate, după hrană mai mare. După o săptămână, părinții sunt scoși din acvariu..

Apariția prăjiturilor gourami
Apariția prăjiturilor gourami

Boli și prevenire

Gourami se îmbolnăvesc rar. Motivul pentru aceasta ar putea fi deja pești bolnavi și hrană proastă. Boli pe care le au:

 • limfocitoză - apariția rănilor, umflarea, însoțită de o înflorire albă;
 • pseudomonoză - manifestarea petelor întunecate, transformându-se în ulcere;
 • aeromonoză - refuzul de a mânca, trăind în stratul inferior de apă, solzi ridicați, abdomen umflat. Acest lucru se poate datora numărului mare de pești din acvariu..
Luminozitatea culorii indică sănătatea peștilor. Culoarea palidă este primul semnal care acordă atenție stării de sănătate.

Gourami sunt pești exotici frumoși, cu culori diferite, nu sunt pretențioși în ceea ce privește îngrijirea și întreținerea, dar este important să țineți evidența cantității de alimente pe care o primesc. Măsurate în natură, ele vor ajuta la relaxarea și calmarea celor care le urmăresc..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cele mai bune 6 specii gourami și compatibilitate cu alți pești