Melcul acvariului mariza: cum să ai grijă și ce să hrănești

Melc marizaPentru cei care doresc să aibă un animal de companie, dar nu doresc să miaie, să latre, să facă zgomot și să piardă timpul, ar trebui să acordați atenție melcilor.

Reprezentanții lor foarte frumoși și neobișnuiți sunt moluștele numite marizee. Articolul nostru va fi despre ei..

Este nevoie de ea în acvariu?

Maryse, ca și alte moluște, joacă rolul unui ordonat. Curăță sticla și solul, mănâncă resturile alimentare și toate celelalte „gunoaie”, făcând astfel acvariul curat, astfel încât rolul său pozitiv este evident. Deși există unul, dar: aceste moluște sunt foarte vorace și, dacă în acvariu cresc alge scumpe și frumoase, atunci pot fi consumate.

Știați? Molusca își datorează distribuția către regiunile tropicale datorită faptului că a fost folosită pentru combaterea vegetației acvatice..

Caracteristicile generale ale melcului

Aceste melci pot fi considerate o adevărată decorare a colțului de locuit acvatic, dar nu sunt atât de populare în rândul acvaristilor din următoarele motive:

 • reprezintă o amenințare pentru alge;
 • pentru ei, este necesar să se respecte anumite parametri ai apei;
 • multiplicați rapid.
Melc marizaDar toate aceste neajunsuri sunt ușor de eliminat, cunoscând câteva reguli și trucuri, despre care vă vom spune..

Aspect și longevitate

Marise trăiește în mod natural în regiunile tropicale și preferă corpurile de apă cu vegetație luxuriantă. Aceasta este o moluscă frumoasă care are următoarele caracteristici:

 • dimensiunile sunt destul de mari - aproximativ 5,5 cm înălțime și 2 cm lățime;
 • cochilia poate fi de la galben la maro;
 • pe carapace sunt dungi maro sau negre de lățimi diferite (de la 3 la 7 bucăți), dar nu pot exista dungi;
 • cochilia are 4 bucle și devine aproape plată odată cu înaintarea în vârstă;
 • moluștele tinere au o proeminență mică pe cochilie, dându-i forma unei sfere, iar tinerii au un model de-a lungul marginii piciorului;
 • la adulți, liniile de creștere sub formă de dungi transversale sunt vizibile pe coajă lângă gaură;
 • sistemul respirator este format din plămâni și branhii;
 • corpul este acoperit cu o manta (pliuri mari);
 • la baza tentaculelor există ochi care disting între pete întunecate și luminoase;
 • proboscis gura.
Melc marizaDacă urmați toate recomandările pentru întreținerea marizei, atunci aceasta poate trăi până la 4 ani. Există indivizi cu trai îndelungat a căror vârstă este de aproximativ 5 ani.

Cum se spune sexul

Maryse este clasificată ca moluște bisexuală. Trebuie să știi acest lucru dacă vrei să începi să le crești și să ții sub control numărul de melci. Puteți distinge masculii de femele după culoarea corpului (picioare). La masculi este bej deschis, cu pete maronii ușor vizibile, iar la femele - ciocolată sau gri închis cu pete negre. Persoanele de sex opus diferă, de asemenea, prin forma capacului. La femelă este oval, iar la mascul este rotund.Melc mariza mariza

Întreținere și îngrijire

Când mențineți o mariză, trebuie luate în considerare unele particularități. Respectând aceste reguli, nu vor exista dificultăți în îngrijirea unui melc..

Melcii populari pentru păstrarea într-un acvariu sunt: melania, achatin (gigant, reticul), arpacaș, melci de iaz, ampullarium, colaci, pajiști și Helen.

Acvariu

Molusca nu prezintă cerințe speciale pentru volumul acvariului. 10 litri de apă sunt suficienți pentru o persoană, dar poate trăi în condiții mai apropiate. Conține crustacee atât în ​​containere deschise, cât și închise. Dar, în ceea ce privește un melc, mariza este destul de mobilă, deci este mai bine să închideți acvariul, astfel încât să nu trebuie să-l căutați în afara acestuia. Ar trebui să existe un spațiu de aer între capacul acvariului și apă, deoarece molușca petrece cea mai mare parte a timpului la suprafața apei.Acvariu melc

Apă

Melcul are cerințe speciale pentru apă. Pentru viața ei normală, trebuie să respectați următorii indicatori:

 • temperatura optimă a conținutului este de aproximativ + 22-25 ° С, o scădere a acestui indicator provoacă letargia marisei și, uneori, moartea;
 • o apă prea moale determină distrugerea cochiliei, astfel încât duritatea ar trebui să fie medie sau ridicată (10-25);
 • aciditatea trebuie menținută în intervalul 6,5-7,5, aciditatea scăzută poate provoca comă și moartea moluștei;
 • apa nu trebuie să conțină mulți compuși de azot, pentru a evita acest lucru, este necesară o saturație bună a oxigenului, filtrarea și înlocuirea apei cu apă proaspătă.
Marise poate tolera concentrația crescută de sare (până la 30%), dar în astfel de condiții nu se înmulțește..

Ce să hrănești

Maryse este numită și hamsteri de apă, acest lucru se datorează lacomiei lor. Mănâncă mult.

Important! Pentru a preveni consumul de vegetație acvatică, acvariștii sunt sfătuiți să arunce pe fund un amestec de fulgi. Dar uneori nici acest lucru nu ajută, așa că este mai bine să nu așezăm mariza cu alge marine scumpe. În scurt timp, poate distruge întreaga floră a acvariului..
Nu vor exista probleme în alegerea alimentelor pentru aceste moluște, deoarece acestea mănâncă totul. Dieta unui melc poate consta în:

 • orice mâncare uscată de pește;
 • Alimente uscate de melc
 • granule și tablete de scufundare;
 • legume (morcovi fierți, cartofi, dovlecei, salată, etc.);
 • carne, brânză de vaci, albuș de ou;
 • mere (opărire cu apă clocotită);
 • nu disprețuiește mariza și peștele mort sau excrementele vecinilor săi;
 • poate mânca ouă de alte crustacee, bacterii și protozoare.

afla, ce mănâncă melci în sălbăticie și acasă.

Dacă melcului îi lipsește mâncare, va mânca orice se găsește. Dar dacă aveți grijă de animalele de companie, ar trebui să includeți o varietate de alimente în meniul lor..Dovezile lui mariz

Compatibil cu alți locuitori ai acvariului

Marizii sunt vecini destul de locuibili și pot locui cu aproape toți locuitorii acvariului. Dar peștii tratează molușa în sine în moduri diferite:

 • somn, haracin, barbele și analiză înțelege-te bine cu un melc;
 • peștișor de aur, în funcție de starea lor de spirit, pot trăi liniștiți cu ea sau pot mușca;
 • Badis nu tolerează alți vecini;
 • ciclide, gourami, bătălii și labirint sunt foarte agresivi și pot dăuna melcului;
 • tetradoni iar broaștele țestoase acvatice se hrănesc cu melci.
Știați? Trei marizi adulți mănâncă o frunză de salată în 4 ore, iar o coadă de morcov cu frunze dispare în câteva ore.

Reproducere

După cum am menționat mai devreme, marisii sunt indivizi dioici. Reprezentanții diferitelor sexe diferă în aspect. Se înmulțesc rapid, dar nu toate animalele tinere supraviețuiesc. La temperaturi scăzute și la salinitate ridicată, aceste moluște nu sunt predispuse la reproducere. Împerecherea are loc în câteva ore (uneori până la 10). Temperatura optimă pentru reproducere este de + 25-27 ° С.MelcFemela depune ouă pe partea inferioară a frunzelor lângă suprafața apei. Ambreiajul conține de la 30 la 100 de ouă. Perioada de incubație durează 9-24 de zile. Ouăle au la început o dimensiune de 2-3 mm, iar apoi cresc până la 4 mm, fiecare se află într-o membrană lăptoasă gelatinoasă. Pe măsură ce cresc, iau o formă ovală. Cochilia devine transparentă și puteți vedea mici pete atașate de perete (acestea sunt melci mici). După ce a mâncat cochilia care o înconjoară, molusca iese. La început, copiii se lipesc împreună, apoi se târăsc în jurul acvariului. Ambreiajul conține o cantitate mare de ouă, în timp ce rata de eclozare a ouălor este mare, dar rata de supraviețuire este mică.

Important! Este mai bine să reglați manual numărul melcilor, de exemplu, pentru a depune melcii ecloziți într-un recipient separat. Marizele se pot împerechea cu alte tipuri de ampulii. Dacă procesul de împerechere este întârziat, trebuie să le separați, altfel va apărea un nou ambreiaj la fiecare 2-4 zile.
Nu este nevoie să vă fie frică de dificultăți în menținerea unei marise. Cunoscând toate caracteristicile și regulile, nu este atât de dificil să le adere. Această moluscă va deveni nu numai un decor pentru acvariu, ci și un adevărat ordonator al lumii subacvatice..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Melcul acvariului mariza: cum să ai grijă și ce să hrănești