Raci de acvariu: tipuri, întreținere și îngrijire la domiciliu

Dacă anterior raci de acvariu erau considerați exotici, recent au început să fie crescuți la fel ca peștii. Ei atrag atât amatori, cât și acvaristi experimentați din mai multe motive: exterior strălucitor, dimensiuni mari, dispoziție calmă, comportament non-standard. Lista de avantaje include și ușurința de îngrijire. Odată cu aceasta, racii sunt considerați ordonanți ai mediului acvatic. Pentru întreținerea lor, este necesar un container spațios, cu volum suficient..

1 Descriere

Trăsăturile caracteristice ale racului, indiferent de specie, sunt prezența ghearelor și a cochiliei. Membrana chitinoasă care acoperă corpul servește drept protecție împotriva factorilor negativi externi. Culoarea tuturor artropodelor este diferită, în funcție de specie. Mustața lungă de pe cap, care servește ca organ de atingere, atrage imediat atenția. Există dinți rotunzi albi în gură, care sunt necesari pentru ca cancerul să mănânce alimente.

Sunt necesare două gheare mari pentru autoapărare, captarea prăzii și mișcare. O coadă segmentată care se termină într-o creștere chitinoasă este necesară în spate. Lungimea raciului nu este de obicei mai mare de 15 cm. Adevărat, există specimene deosebit de mari, de exemplu, cele din Tasmania - aproximativ 50 cm lungime, cântărind 4-5 kg.

În captivitate, cu îngrijire adecvată, majoritatea speciilor pot trăi până la 3 ani.

În ciuda naturii docile și a pasivității, racii își apără cu fermitate teritoriul de încălcări exterioare. Acest lucru se datorează unui stil de viață solitar. Le place să se ascundă în diverse adăposturi și să stea acolo mult timp fără să se miște. Dacă nu sunt suficiente astfel de locuri ascunse în acvariu, acestea le vor săpa singuri.

La fel ca toți artropodele, racii năpârlesc periodic, aruncând coaja tare. Animalele tinere sunt expuse la acest lucru de până la 8 ori pe an, adulții își schimbă coaja chitinoasă de două ori. Procesul durează întotdeauna în moduri diferite: de la câteva minute până la 2-3 zile. În această perioadă, crustaceii nu mănâncă nimic și se ascund până când noua coajă se întărește. Unii mor, incapabili să mute, sau devin prada cuiva. Coaja aruncată este mâncată chiar de proprietar, deoarece este o sursă de calciu și ajută la recuperarea cea mai rapidă.

2 tipuri

Rudele sălbatice ale racilor din acvariu trăiesc atât în ​​corpuri de apă sărată, cât și în apă dulce de diferite dimensiuni. Reprezentanții râurilor aparțin mai multor familii, cele mai interesante sunt două: Parastacidae și Cambaridae:

 • În prima, zona de distribuție acoperă în principal emisfera sudică: Noua Guinee, Madagascar, Tasmania, Australia, Fiji. Din parastacidele din acvarii, indivizii din genul Cherax, care sunt înzestrați cu o culoare strălucitoare, prind rădăcini bine.
 • A doua categorie de crustacei locuiește în emisfera nordică. Racii din genul Paracambarus și Cambarellus sunt în principal cultivate. Toate nu sunt mai puțin decorative; în aparență, paleta de culori abundă. Nu se recomandă așezarea artropodelor de râu acasă, deoarece nu pot trăi mult timp în apă caldă.

Cele mai frecvente soiuri de raci de acvariu sunt prezentate în tabel:

Numele specieiDescriere și caracteristiciFotografie vizuală
Gheară roșie australiană (Cherax quadricarinatus)În mediul natural, acestea se găsesc în principal în Noua Guinee și Australia. Se stabilesc în apă puțin adâncă. Contenție de casă nesigură. Condiții optime de existență: volum rezervor pentru doi - 130-150 litri, apă dură, temperatură - 21-24 ° C. Se recomandă hrănirea legumelor, a alimentelor uscate și a frunzelor de fag. Cei mai mari indivizi au o lungime a cochiliei de până la 20 cm și o greutate de cel mult 1,5 kg. Rareori cresc în captivitate. Culoarea este dominată de o culoare albastru intens cu pete galbene. Îmbinările segmentare sunt portocalii, albastre, roșii sau roz. Bărbații sunt înzestrați cu gheare puternice, pe care se formează o proeminență roșie aprinsă după pubertate. Datorită lui, raci au primit numele lor.
Zebra (Cherax papuanus)Locuiesc în Noua Guinee. De dimensiuni mici, nu crește mai mult de 15 cm lungime. Culoarea corespunde numelui. Au o natură liniștită, capabilă să se înțeleagă chiar și cu pești mici și creveți. Le place să strice vegetația, așa că puteți uita de designul frumos al acvariului. Sunt nocturne. Se efectuează îngrijiri ca și în cazul altor tipuri de cancer, dar se recomandă adăugarea de fructe și legume mărunțite în dietă
Albastru (Cherax tenuimanus)Originar din Australia. Ideal pentru reproducerea la domiciliu, dar au nevoie de recipiente mari de peste 300 de litri. Regimul optim de temperatură pentru mediul acvatic nu este mai mic de 15 și nu mai mare de 25 ° C. Cresc în lungime de până la 35-40 cm cu o greutate de aproximativ 3 kg. Cei mai apreciați sunt indivizii de nuanță albastră. Activ în timpul zilei
Mlaștină roșie americană (Procambarus clarkii)Se găsesc în zonele mlăștinoase din regiunile sud-estice ale Statelor Unite și din cele nordice - Mexic. Sunt absolut neaplicabile mediului de viață, se adaptează rapid la orice condiții. Destul de prolific. Compact, cu dimensiuni de 15-17 cm. Există diferite culori: roșu, albastru, portocaliu, roz, în funcție de mâncare. Negrul, cu ochii stacojii este mai frecvent. Pentru a păstra două raci aveți nevoie de un acvariu de 200 l. Nepretențios în îngrijire, ideal pentru începători. Este inacceptabil să stabilim doi bărbați împreună: acest lucru va duce în cele din urmă la o coliziune și la moartea unuia dintre ei. Preferă hrana animalelor: viermi, viermi de sânge, tubifex, alimente congelate pentru peștii prădători. Diversificați dieta racilor cu mazăre, frunziș uscat al copacilor
Albastru de Florida (Procambarus alleni)În sălbăticie, trăiesc în lacuri, iazuri puțin adânci și în mlaștinile din Florida. Culoarea adevărată este maro pal, iar albastrul strălucitor este rezultatul selecției. Datorită dimensiunii sale compacte (10-12 cm), o locuință de 100 litri este suficientă pentru crustacee. Pentru o existență confortabilă în captivitate, este necesară o schimbare săptămânală a apei (cel puțin 50%). Bărbații nu se înțeleg împreună, dar pot coexista cu pești mari calmi
Pitic portocaliu sau galben mexican (Cambarellus patzcuarensis)Denumit și californian. Acești artropode sunt numiți pitici dintr-un motiv: cel mai mare reprezentant nu are mai mult de 5 cm lungime. Culoarea strălucitoare a chitinei a fost obținută prin selecție. În captivitate, durata de viață este de 2-3 ani. Piticii sunt singurii dintre genul lor care nu extermină vegetația vie. Multe obstacole și floră variată sunt medii ideale pentru ei. Uneori pot vâna pești mici precum neonii. Mai mulți cambarellus pot trăi într-un singur recipient cu un volum de 50-100 litri.
Crustaceu pigmeu din Louisiana (Cambarellus Shufeldtii)În exterior, acestea nu sunt remarcabile, dar la examinarea atentă, pe coajă se observă o nuanță roșiatică cu mai multe dungi negre. Ghearele sunt mici, lungi și netede. Speranța de viață nu depășește un an și jumătate, bărbații trăind mai mult decât femelele. Datorită dimensiunii compacte, de aproximativ 3-4 cm, sunt destul de timizi. Nu reprezintă un pericol pentru peștii vecini. Ouăle sunt depuse de 2 ori pe an - până la 40 de ouă în fiecare așternut. Trăiți în natură în Louisiana (SUA)
Marmură (raci de marmură, Procambarus sp)Un reprezentant strălucitor al crustaceelor ​​cu o culoare colorată variată a cochiliei chitinoase, care seamănă exterior cu marmura. La o vârstă fragedă, modelul este palid, dar capătă treptat o saturație mai mare. Este unic prin faptul că, în timpul năpârlirii, își varsă coaja împreună cu gheare și mustăți. Distingeți între raci cu picior larg și cu picior subțire. Primele sapă găuri în pământ, al doilea nu. Lungimea corpului este de aproximativ 16 cm. Sunt îngrijitoare, dar nu se reproduc în captivitate. Sunt activi non-stop
Cubanez albastru (Procambarus cubensis)Cea mai potrivită opțiune pentru păstrarea în comun cu pești. A sosit în Rusia din Cuba. În ciuda numelui său, culoarea poate varia de la albastru la galben cremos. Cea mai mare cromaticitate apare în al doilea an de viață. Atinge 10 cm lungime. Este deosebit de solicitant pentru filtrarea și aerarea mediului acvatic în captivitate

3

Este necesar spațiu pentru păstrarea raciului, deoarece condițiile înghesuite îi provoacă agresivitate. Dacă schimbați în mod regulat apa, de exemplu, un volum de 30-40 litri va fi suficient, pentru mai mulți va trebui să cumpărați de două ori mai mult. Deoarece acești artropode sunt obișnuiți să ascundă mâncarea în diferite locuri secrete, atunci când se descompun, înfundă rapid spațiul apei. Fără înlocuire și filtrare, echilibrul este distrus rapid. Când curățați recipientul, ar trebui să verificați toate cache-urile.

Prin natură, racii sunt canibali și își pot mânca semenii în timpul năpârlirii. Prin urmare, este important să se echipeze cât mai multe adăposturi diferite, unde crustaceul gol ar putea aștepta timpul periculos..

Pentru purificarea apei, sunt instalate filtre interne, deoarece furtunurile de la cele externe vor deveni un ajutor convenabil pentru racii din lăstari. Se recomandă acoperirea acvariului cu un capac dens, dar respirabil, altfel cancerul care iese va muri în curând: nu trăiesc mult fără apă.

De la locul de cumpărare la noua casă, racii sunt transportați într-o pungă opacă. Într-un loc nou, se adaptează rapid, cu condiția să existe o mică diferență între temperatura apei din pachet și rezervorul de origine. Gradul optim ar trebui să varieze între 18-22 cu o duritate de 8-12 unități. Ultimul indicator poate fi mărit punând marmură sau calcar pe fund. Solul este turnat moale și grosier.

Racii trebuie să ofere acces constant la aer proaspăt, astfel încât în ​​interior este plantată vegetație ramificată, de-a lungul căreia le va fi ușor să urce. În același timp, plantele trebuie să aibă rădăcini și tulpini puternice, altfel nu vor rezista mult: locuitorilor exotici le place să se bucure de ele. Pietre, scobituri artificiale, coji de ouă, fragmente ceramice etc. sunt potrivite ca decorațiuni. În același timp, vor servi drept adăposturi.

3.1 Compatibilitatea cu peștii

Racii au o compatibilitate slabă cu peștii, dar se întâmplă ca unele specii să se înțeleagă destul de tolerabil în același acvariu cu păsări de apă calme. Principalele dezavantaje ale unui astfel de tandem sunt următoarele:

 • Somnii sunt concurenți de raci în ceea ce privește hrana și adăpostul. Ciocnirile pe această bază sunt inevitabile.
 • Peștii mici (guppi, neoni) devin prada artropodelor.
 • Peștii mari cu aripioare din voal (aurii, scalari) își pierd rapid frumusețea.
 • Reprezentanții agresivi, cum ar fi ciclidele, lasă raci înfometați, ceea ce duce la moartea lor rapidă.

Peștii mari mănâncă uneori crustacee vărsate, iar aceștia din urmă, la rândul lor, vânează fleacuri. Prin urmare, se recomandă păstrarea racului separat. Nu se înțeleg întotdeauna nici măcar unul cu celălalt..

3.2 Dieta

În ciuda naturii omnivore a artropodelor din acvariu, există o serie de recomandări de hrănire. Peste 70% din dieta zilnică ar trebui să fie alimente vegetale.

Crustaceele sunt potrivite:

 • alge;
 • urzica;
 • nuferi;
 • elodea;
 • spanac;
 • pătrunjel;
 • morcovi, dovlecei.

În plus, oferă:

 • crustacee;
 • râme;
 • insecte;
 • mormoloci;
 • vierme de sânge înghețat;
 • hrană pentru peștii de fund.

Carnea de pește sub formă crudă sau fiartă este considerată o delicatesă pentru raci. Puteți să-l răsuciți în carne tocată, dar fără aditivi. Este unic faptul că racii le plac mai mult carnea într-o stare putredă.. Alimentele cu proteine ​​sunt rareori administrate deoarece declanșează un comportament agresiv.

Crustaceii sunt hrăniți o dată pe zi, de preferință seara, când activitatea fizică a peștilor vecini scade. Acesta este cel mai de succes moment pentru single, deoarece se ascund în timpul zilei. În timpul perioadei de muta, numărul de hrăniri este crescut de până la 3-4 ori.

Este permisă utilizarea formulărilor de hrană gata preparate, care sunt produse sub diferite forme: granule, bețe, farfurii, fulgi. Se recomandă adăugarea de suplimente care conțin calciu în meniu, care accelerează refacerea învelișului chitinos după mutare. Pentru a preveni paraziții și a îmbunătăți digestia, dați periodic frunze uscate de stejar sau arin.

3.3 Reproducerea

Reproducerea are loc de obicei la sfârșitul moltului. Femelele încep să producă o anumită enzimă, atrăgând astfel bărbații. Este amuzant să privești cuplul nou-făcut în procesul de jocuri de împerechere: par să danseze, strângându-se reciproc cu ghearele și atingându-se cu mustața.

După copulare, femela este plasată într-un acvariu separat, unde depune ouă în a 20-a zi. Relocarea este necesară atât pentru liniștea viitoarei mame, cât și pentru cei din jur. În această perioadă, femela devine nervoasă, își face griji cu privire la siguranța descendenților ei și este gata să atace pe oricine se apropie de ea. Ouăle, datorită cojii adezive, sunt fixate pe abdomenul ei, cu ele se mișcă.

Creșterea tânără nu se îndepărtează de mamă pentru o lungă perioadă de timp. Crustaceele încep să se hrănească singuri atunci când se varsă prima dată. Ei dobândesc independență deplină după cea de-a doua năpârlire, iar înainte de asta se ascund în mod constant într-un adăpost. După aceea, femeia este returnată la fostul ei loc de reședință..

3.4 Probleme posibile

Cancerele sunt predispuse la multe boli, dintre care cele mai multe se dezvoltă ca urmare a îngrijirii și a condițiilor inadecvate.. Din apa murdară microorganismele patogene se pot așeza pe membrana chitinoasă, care, atunci când se răspândește în branhii, blochează oxigenul, iar artropodele mor. Nu mai puțin periculoase sunt tot felul de paraziți, infecții și patologii fungice..

O altă problemă obișnuită în hobby-ul acvariului este boala cochiliei, unde după ce a aruncat una veche, cea nouă nu se întărește. Motivele pentru aceasta sunt dieta dezechilibrată, lipsa de calciu și duritatea neadecvată a apei..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Raci de acvariu: tipuri, întreținere și îngrijire la domiciliu