Pești de acvariu turcoaz akara: întreținere și îngrijire

Unul dintre cei mai populari și îndrăgiți pești de acvaristi - akara turcoaz - proprietarul probabil a celei mai neobișnuite culori din fauna subacvatică.

Care sunt caracteristicile întreținerii și îngrijirii acestei frumuseți?

Descriere, specii și habitate

Akara turcoaz are un corp voluminos, mare, cu o culoare neobișnuită, care se schimbă de la cap la coadă. Corpul în sine este de obicei argintiu sau verzui, cu nuanțe turcoaz. Când se deplasează în jurul acvariului sau când se schimbă iluminatul, peștele „strălucește” și astfel iese în evidență printre „vecini”.

Pe partea din față a corpului (cap, acoperire branhială), uneori pot fi văzute linii ondulate de turcoaz, iar în mijloc există o mică pată întunecată. Aripioara și coada dorsale au o margine largă, portocalie strălucitoare, mai rar albă sau galben pal.

Bărbații diferă de femele printr-o bucată grasă pronunțată în partea superioară a capului și aripioarele ascuțite. De obicei sunt mai mari, iar solzii lor sunt mai strălucitori..

Adulții în natură ating o lungime de 25-30 cm (masculi), dar peștii de acvariu sunt de obicei mai mici - 15-20 cm. Este interesant faptul că dimensiunea unui pește dintr-un acvariu depinde de dimensiunea sa: cu cât acvariul este mai mare, cu atât peștii sunt mai mari.

 • Acara turcoaz aparține familiei ciclidelor și diferă de ceilalți reprezentanți prin agresivitate crescută, în special în perioada de reproducere și creștere a descendenților.

Datorită comportamentului său „neprietenos”, akara turcoaz este adesea denumită „teroarea verde”. Cu toate acestea, această specie este foarte inteligentă: peștii sunt capabili să distingă fețele și să recunoască proprietarul..

 • De asemenea, o specie populară este akara albastră. De obicei, dimensiunea sa nu depășește 15 cm. Acești pești pot fi recunoscuți prin dungile verticale negre și liniile verzi orizontale din zona ochilor, iar culoarea poate varia de la gri de oțel la albastru închis.

Akara albastră are o coadă și aripioare alungite, care sunt împodobite cu pete și margini roșu-portocalii strălucitoare. În natură, există exemplare cu o coadă complet roșie..
Punctele sclipitoare sunt vizibile în trunchiul superior.

 • Raci foarte mici, cu pete albăstrui, ating doar 6-8 cm lungime. La această specie, spatele este de obicei mai întunecat decât abdomenul. Laturile sunt presărate cu pete alungite negre, pe care nuanțele albastre sunt deosebit de vizibile. Pe corp există mici pete de culoare verde-albăstrui, care formează un model frumos în zona învelitorilor branhiale.
  Aripioarele și coada sunt marcate cu margini portocalii strălucitoare sau roșu aprins.
Acara turcoaz
Acara turcoaz
 • Akara curviceps este de culoare verde, albastru sau verde-gălbuie, cu un luciu gri-albastru. De obicei masculii sunt puțin mai mari decât femelele, dar dimensiunea lor este foarte mică - 6-8 cm.
  Aripioarele sunt verde măslin și decorate cu pete de albastru smarald.

Aripioarele sunt irizate, multicolore: înotătoarea dorsală, de exemplu, este verde-albastră la bază, aurie în mijloc, iar marginea superioară este verzuie, cu margini roșii. Pe părțile laterale ale corpului există pete întunecate alungite, iar pe capacele branhiale sunt puncte albastre strălucitoare și liniuțe.
Dungile întunecate apar pe corp atunci când sunt excitate.

 • Akara cu o înotătoare dorsală joasă caracteristică se numește maroni. Masculul nu poate depăși 10 cm. Corpul este de culoare galben-gri, roșu-galben sau maro. Cântarele sunt decorate cu pete maronii roșiatice, iar între coadă și aripioara dorsală există o pată întunecată înconjurată de un halou deschis.
  Două linii întunecate mari aleargă de-a lungul corpului, dintre care una își are originea la coadă, iar cealaltă la ochi. Aripioarele sunt de culoare verde gălbuie și maro, au o margine albă.
 • Akara cu piept roșu, în medie, are un corp de cel mult 6-8 cm. Culoarea este galben nisipos, cu o tranziție la măslin în spate. Dungi negre longitudinale sunt clar vizibile pe părți, iar dungi verticale apar într-o stare excitată.

Cea mai strălucitoare parte a corpului - abdomenul - are o culoare roșu-roșu - de unde și numele. Aripioarele sunt decorate cu același model roșu.

Există o dungă galben deschis între ochi.

În natură, reprezentanții genului cancer trăiesc în corpuri de apă din partea de nord-vest a Americii de Sud, Peru, Columbia centrală, Brazilia. Akarii preferă corpuri de apă fără curenți puternici, cu vegetație variată și multe colțuri.

Îngrijirea și întreținerea peștilor

Akars au devenit oaspeții acvariilor relativ recent - abia în anii 70 ai secolului trecut. Pentru mulți, acești pești provoacă o încântare de nedescris, iar costul redus îi atrage pe începători. Cu toate acestea, natura capricioasă și caracteristicile îngrijirii sunt de așa natură încât nu sunt potrivite pentru începători..

O acare turcoaz va fi confortabilă doar într-un acvariu mare - cel puțin 300 de litri. Spațiul permite peștilor să-și arunce energia și să depășească agresivitatea.

De vreme ce în natură, akarii adoră locurile izolate în care să se ascundă, acvariul este aprovizionat cu pietre mari, pietre mari. Cu toate acestea, acestea nu trebuie să fie marginile ascuțite periculoase pentru pești. Animalele au nevoie de o bună aerare, filtrare și aproximativ un sfert din apa din acvariu trebuie schimbată săptămânal.

În general, peștii turcoaz sunt nepretențioși: nu necesită mai multă atenție și îngrijire decât alte tipuri de pești. Vor fi mulțumiți cu apă de duritate și aciditate medie, temperatura de 22-26 grade. Akars sunt capabili să supraviețuiască unei scăderi de temperatură pe termen scurt de până la 18 grade.

Ar trebui să aveți mai multă grijă cu plantele de acvariu vii: activitatea peștilor este mare, ei sapă constant pământul. Este mai bine să acordați preferință Anubias, Cryptocorynes și Echinoduras.

Acara cu piept roșu
Acara cu piept roșu

Compatibilitate cu alți pești

Natura cancerului turcoaz este individuală: pot fi prinși atât peștii prea agresivi, cât și cei absolut pasivi. În orice caz, ar fi indicat să cumpărați o pereche de pește.

Peștii Akara se pot înțelege cu somnul, ciclozomul cu dungi negre, severii. Puteți lua în considerare cartierul cu alți pești mari: astronoti, coarne flowvern, papagali hibrizi.

Peștii răpitori și cei prea mici, evident, nu se vor înțelege cu akarii. Vecinii răi pentru ei vor fi cichlazomi Managuan, roșii.

Ce să hrănești?

Akara turcoaz va fi fericit să mănânce alimente vii, echilibrate, uscate și congelate.

În prima categorie, este mai bine să optați pentru râme de sânge, râme, insecte mici și pești mici. Adulții nu vor renunța la fructele de mare (carne de calmar, pește de mare, creveți), carne de vită slabă și inimă de vită. O cantitate mică de carne de somon roz afectează pozitiv culoarea animalelor.

Mâncarea uscată este cea mai ușoară: magazinele pentru animale de companie au o selecție largă de alimente speciale pentru ciclide.

Reproducere

Când peștele de acvariu akara atinge 12 cm lungime (aproximativ 8 luni), masculul și femela formează o pereche. Apa trebuie să fie proaspătă și să nu se abată de la temperatura de 24-28 de grade.

În timpul reproducerii, perechea este menținută izolată. Ambii indivizi alungă alți pești și încep să curețe pietrele.

Înainte de fertilizare, peștii au nevoie de hrănire abundentă. Dieta cancerului ar trebui să fie pești mici, râme, crustacee întregi și tăiate, carne de vită și alte alimente..

Femela depune aproximativ 500 de ouă cilindrice albe de 1,5 x 2 mm pe pietre plane. Masculul le fertilizează, iar puii apar în 3-4 zile. Femela o transferă de obicei în gropi pre-pregătite. Larvele formează un sac mic, cu care se hrănesc în medie 5 zile și abia apoi gustă mâncarea. Creveții măcinați și fulgii tăiați sunt minunați ca hrană pentru prăjiți..

Deoarece există posibilitatea ca părinții agresivi să mănânce descendenții, este mai bine să îndepărtați piatra cu larvele într-un alt acvariu pentru o vreme. De asemenea, puteți extrage ouă folosind un tub special de aspirație.

În orice caz, după apariția descendenților, este interzisă efectuarea oricăror manipulări în acvariu: schimbarea solului, adăugarea de plante noi, decorațiuni și cu atât mai mult - pești noi.

Cât trăiește acara într-un acvariu?

Desigur, durata de viață a unui acara turcoaz depinde de îngrijirea adecvată. Dacă indivizii se simt confortabil în acvariu și sunt îndeplinite toate condițiile necesare, akarii pot trăi până la 8-10 ani.

Concluzie

Cancerele de turcoaz sunt adesea numite pești spectaculoși cu caracter. În ciuda temperamentului lor, akars pot deveni un adevărat decor al acvariului și preferate dacă găsiți abordarea corectă a lor. Raci turcoaz nu necesită îngrijiri speciale, ci doar menținerea condițiilor optime pentru acestea. Acești pești nu le plac schimbările, dar le place confortul, așa că încercați să nu vă deranjați „camerele secrete”, dar aveți grijă în timp util de curățenia, temperatura apei și aerarea acvariului.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pești de acvariu turcoaz akara: întreținere și îngrijire