Cum se pot reproduce melcii într-un acvariu?

Metode de creștere a melcilorFiecare acvarist știe perfect că melcii de apă dulce sunt o parte integrantă a ecosistemului acvariului. Unele melci sunt lansate special pentru pești și plante acvatice, iar altele apar pe cont propriu, eclozând din ouă depozitate pe frunzele plantelor de acvariu nou plantate..

Aproape toți melcii sunt hermafroditi. Aceasta înseamnă că fiecare dintre ele este capabil să se reproducă în condiții adecvate. Acvaristul nu trebuie să stimuleze reproducerea melcilor, dar va trebui să controleze populația. Faptul este că astfel de tipuri de melci precum melania, fizida și bobinele se reproduc foarte repede. Dacă nu le monitorizezi populația, atunci acvariul va deveni foarte aglomerat..

Astăzi vom vorbi despre cum se reproduc melcii din acvariu și despre cum să-și controleze populația..

Rolul melcilor

În acvariu, ca și în sălbăticie, melcii fac parte din ecosistem.

Calități utile ale melcilor:

 • Nu trebuie să fie monitorizați îndeaproape, dar curăță perfect fundul acvariului, elimină frunzele de plante moarte și mănâncă excesul de hrană pentru pești. Unele specii de melci folosesc chiar și pești morți..
 • Dacă există o floare verde pe pereții acvariului, atunci este imperativ să adăugați crustacee în recipient. Desigur, nu vor putea scăpa complet paharul de plăcuță verde, dar îl vor subția semnificativ..

Dezavantaje ale moluștelor din acvariu:

 • Melcii sunt utili atunci când sunt puțini. Un exces de aceste moluște începe să dăuneze ecosistemului acvariului. Produsele lor reziduale murdăresc apa.
 • Din cauza lipsei de hrană, acești locuitori din acvariu încep să distrugă frunzele sănătoase ale plantelor. Nu este neobișnuit ca melcii flămânzi să dezgroape complet plante din pământ..
 • În cele din urmă, atunci când există o mulțime de crustacee, atunci există o amenințare pentru ouăle de pește..

Cele mai populare melci de acvariu

Cochilii sunt păstrate nu numai pentru beneficiile lor, ci și banale pentru frumusețea lor. Cu toate acestea, atunci când aleg o anumită specie, acvaristii țin adesea seama de simplitatea păstrării acestor moluște..

Statisticile arată că cele mai populare sunt următoarele tipuri de melci:

 • Melci de acvariuBobine. Aceste moluște se găsesc cel mai adesea în acvariile acvaristilor începători. Bobinele sunt nepretențioase și trăiesc chiar și în acvariile în care nu există aerare și filtrare a apei. Tot ce le trebuie este suficientă mâncare..
 • Fizis. Aceste melci sunt foarte asemănătoare bobinelor cu ușurință de păstrat. Din această cauză, fiza nu este mai rea decât cea din urmă. Fizida în cantități mici este extrem de benefică pentru ecosistemul acvariului..
 • Ampularia. Aceste moluște sunt căutate de acvaristi avansați. Faptul este că ampularele sunt suficient de mari și sunt potrivite doar pentru acvariile mari. În plus, acestea nu trebuie păstrate în acvarii pe bază de plante. Aceste crustacee vor mânca doar toată iarba.
 • Melania. Aceste moluște au o coajă în formă de con. Acestea sunt crescute pentru a facilita reproducerea și întreținerea. Particularitatea lor constă în viața de pe sol. Prin deplasarea constantă de-a lungul acesteia, melania îmbunătățește circulația apei în ea. Ca urmare, solul nu se coace. Principala lor problemă este reproducerea foarte rapidă și necontrolată..
 • Helena. Acestea sunt moluște prădătoare. Acestea sunt începute pentru un singur scop - să scape de alți melci care se reproduc fără control în acvariu. Acvaristii cu experiență o iubesc pe Helen, deoarece aceste moluște se reproduc lent. În plus, populația lor este foarte ușor de controlat..

Cum se reproduc melcii?

Reproducerea majorității melcilor este similară, dar există unele diferențe în acest proces în diferite tipuri de moluște.. Să le luăm în considerare cu un exemplu cei mai populari melci de acvariu.

Bobine

Proces de creștere a melcilorMelcii în spirală sunt hermafroditi. Este suficient să introduceți câteva bobine în acvariu, de îndată ce se va forma o colonie.

Bobinele se reproduc cu ouă, așezându-le pe interiorul frunzelor plantei. Un ambreiaj de ouă arată ca o creștere transparentă. Ouăle sunt tari, deci nu este nevoie să vă faceți griji că peștii de acvariu le vor mânca. Majoritatea locuitorilor acvariului ouăle de melc sunt prea dure.

Într-un acvariu organizat corespunzător, nu trebuie ajustat numărul de colaci. Faptul este că tinerii lor sunt pe gustul majorității peștilor de acvariu..

Fizis

La fel ca bobinele, aceste moluște sunt hermafrodite. Adică fizicienii se pot reproduce cu succes pe cont propriu.. Pentru un ambreiaj de fizida depune 20 de ouă. Spre deosebire de colaci, aceste moluște tind să depună ouă nu în interiorul frunzei, în exterior, mai aproape de trunchiul plantei..

La 4 săptămâni după depunere, melcii încep să iasă din ouă. Moluștele sunt atât de mici încât este foarte dificil să le identificăm cu ochiul liber..

Se recomandă controlul reproducerii fizidei. Dacă acest lucru nu se face, fizicienii vor prelua acvariul. Pentru a-și reglementa populația, se recomandă lansarea somnului ancistrus în acvariu. Acești pești se sărbătoresc de bunăvoie cu ouă fizida depuse.

Ampularia

Aceste moluște sunt dioice. Din moment ce o persoană nu poate pentru a determina sexul unei anumite moluște; pentru a obține descendenți, se recomandă lansarea mai multor melci în acvariu deodată. În viitor, bărbații și femelele pot fi identificate în momentul împerecherii și depunerii ouălor și amintite prin aspectul lor.

Procesul de depunere a ouălor al ampulliei este după cum urmează:

 1. Cum se reproduce un melc într-un acvariuFemela, pregătită pentru producția de descendenți, este selectată din apă și selectează un loc potrivit pentru temperatură și umiditate pe pereții laterali ai acvariului și capacului acestuia. Se întâmplă întotdeauna seara.
 2. După ce a ales un loc, femela începe să depună ouă. Deoarece fiecare ou este mare, întregul ambreiaj este inițial moale. Acest lucru face ca ouăle să se lipească cu ușurință de pahar..
 3. La finalizarea ovipoziției, femela mută viitoarea descendență într-o grămadă. Drept urmare, zidăria capătă aspectul unei grămezi de struguri..
 4. Inițial zidăria este albă, dar după ce carcasa exterioară s-a întărit, culoarea ei se schimbă în roz.

De regulă, animalele tinere încep să se nască în 2-4 săptămâni. Maturarea ouălor depinde în întregime de condițiile de temperatură..

Majoritatea tinerilor, intrând în acvariu, moare.

Melania

Aceste moluște de acvariu au două sexe. Prin urmare, creșterea lor necesită o pereche de malanii și condiții adecvate..

Trebuie remarcat faptul că rata de reproducere a melaniei este foarte mare. Este suficient să lăsați câteva dintre aceste moluște nesupravegheate în acvariu timp de câteva luni, deoarece noua colonie formată o va captura.

Melaniile sunt moluște vivipare. După fertilizare, femela poartă un ou, din care apoi iese un mic melc. E pentru siguranță îngropat imediat în pământ.

La un moment dat, o femeie melania poate aduce de la 10 la 60 de copii. Numărul animalelor tinere depinde de vârsta și mărimea femelei..

Helena

Aceste moluște nu sunt hermafrodite. Prin urmare, pentru o reproducere reușită, vor fi necesare persoane de diferite sexe. Deoarece este imposibil să se determine sexul Helenei, va trebui să adăugați mai mulți indivizi la acvariu simultan. Moluștele își vor da seama care dintre ele joacă ce rol..

Remarcabil este faptul că cuplurile educate încep să se lipească. După împerechere, femela depune un singur ou pe pietre. Arată ca un tampon transparent, în interiorul căruia embrionul este vizibil.

Perioada de coacere a ouălor variază între 21 și 30 de zile. Aceste fluctuații sunt explicate de parametrii de temperatură ai mediului.. Iubit copil îngropat instantaneu în pământ.

Reglarea numerelor

După cum știm deja, un număr mare de crustacee reprezintă o amenințare serioasă pentru ecosistemul acvariului. Prin urmare, acvaristii au dezvoltat următoarele modalități de a reglementa populația de moluște:

 1. Cum se reproduc corect melciiMetoda mecanică. Vorbim despre captura banală a moluștelor și hrănirea lor cu pești prădători.
 2. Metoda termică. Ouăle și icrele de crustacee sunt congelate, zdrobite și hrănite altor melci.
 3. Biologic. Crustaceele Helen sunt adăugate în acvariu. Helena va distruge efectiv atât ouăle de scoici, cât și pe ele însele.

Există, de asemenea, o astfel de abilitate de a reglementa populația ca chimică și electrică, dar nu sunt potrivite pentru începători și amatori - prea periculos.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se pot reproduce melcii într-un acvariu?