Cum să scapi de nematode sau viermi mici și albi din acvariu

Nematodele din acvariu

Un acvariu este un biosistem fragil de tip închis care are nevoie de îngrijire adecvată. Pasionații novici sunt îngrijorați de apariția bruscă a micilor viermi albi numiți nematode..

Acest articol spune despre motivele apariției paraziților, despre metodele de tratare a acestora. În plus, articolul discută în detaliu interacțiunea dintre nematode și peștii de acvariu și oferă, de asemenea, un răspuns detaliat la întrebarea: reprezintă un pericol pentru sănătatea umană??

Metode de control al nematodelor

Dacă se găsesc astfel de dăunători, trebuie să încercați să scăpați de ei cât mai curând posibil..

Trebuie remarcat imediat că există multe modalități de a scăpa de acest parazit. Cu toate acestea, niciunul dintre ele nu oferă o garanție de 100% a eliminării complete a nematodelor. Prin urmare, se recomandă utilizarea mai multor metode diferite pentru a elimina dăunătorii..

Trebuie remarcat faptul că nematodele care au apărut în acvariu sunt foarte tenace. Prin urmare, dacă se găsesc, se recomandă, în primul rând, creșterea temperaturii apei cu 4-5 grade. Cu o creștere bruscă a temperaturii apei, viermii încep să moară rapid și masiv.

De asemenea, împreună cu o creștere a temperaturii apei, puteți adăuga puțin din cea mai obișnuită sare de masă în recipient (1-2 linguri pe 1 litru de apă).

Pentru peștii de acvariu, o astfel de creștere a temperaturii apei și adăugarea de sare nu va face nici un rău, dar pentru dăunători, astfel de schimbări bruște în biosistemul acvariului vor fi dezastruoase..

În timpul luptei, puteți folosi medicamente speciale care sunt vândute în magazinele de animale de companie..
JBL Nedol elimină nematodele
JBL Nedol elimină nematodele

Preparate care vă permit să scăpați rapid de acești dăunători - JBL Nemol, piperazină și sera nematol.

Acvaristii cu experiență, în timpul îndepărtării nematodelor din acvariu, recomandă schimbări frecvente de apă în acesta, precum și sifonarea periodică a solului. De asemenea, pentru a elimina nematodele, puteți achiziționa pești speciali care mănâncă acești viermi. de exemplu, Gourami sau, așa cum se mai numește, un pește labirint, este un ordonat excelent și este capabil să elimine viermii chiar și în locurile sale greu accesibile..

Descrierea viermelui

Dimensiunea nu depășește 2 mm.

Nematodele sunt viermi rotunzi mici. Există peste 1 milion de soiuri ale acestui vierme în total. În acvariu, el este foarte activ și este în continuă mișcare..

În aparență, viermii mici de culoare albă amintesc oarecum de firele subțiri în formă de fus. Locuiesc în colonii și sunt extrem de adaptabile la condițiile ecosistemului său închis..

În aparență, viermii mici albi amintesc oarecum de firele subțiri în formă de fus
În aparență, viermii mici albi amintesc oarecum de firele subțiri în formă de fus

De ce pot apărea în acvariu

Viermele poate intra în acvariu împreună cu alimente vii, cu alge sau pești de acvariu deja infectați. În plus, nematodele pot rezulta din:

  1. Plasarea nisipului sau pietrelor infestate cu ouă, care sunt folosite ca elemente decorative.
  2. Utilizarea excesivă a alimentelor pentru pești de acvariu, unele dintre care în timp începe să se așeze la fund și provoacă dezvoltarea bacteriilor în apă.

Pot acționa ca un transportator melci, adesea plasat ca element de decor sau pentru curățarea fundului și a sticlei de alge filamentoase. De asemenea, purtătorii acestui parazit pot fi hrană vie, care este prinsă în apă deschisă..

Cum să recunoaștem peștii infectați cu viermi

Paraziții pot infecta mulți specii de pești de acvariu. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că, în majoritatea cazurilor, speciile tropicale de pești de acvariu suferă de acest parazit..

Un semn clar al infecției peștilor cu nematode este un vierme atârnat de zona anusului său..

În etapa inițială, procesul de infecție are loc fără simptome pronunțate. Peștii infectați se vor comporta normal. În cazuri rare, poate deveni letargic, chiar și cu aportul crescut de furaje..

La următoarea etapă a infecției, burta peștilor începe să se umfle treptat. Acest lucru se datorează creșterii numărului de paraziți din corpul ei. Cu o creștere excesivă a paraziților în corpul peștilor, coloana vertebrală începe să se deformeze puternic.

Ce să faci cu un pește infectat cu paraziți

Peștii care prezintă semne de infestare cu paraziți ar trebui să fie izolați prin îndepărtarea lor din rezervor și plasarea lor într-un recipient separat. Acest lucru este necesar pentru a preveni infectarea în continuare a locuitorilor cu nematode..

Apoi, medicamente speciale antihelmintice, care sunt vândute în magazinele pentru animale de companie, pot fi adăugate într-un recipient cu pește infectat cu paraziți. De asemenea, aceste preparate pot fi utilizate ca aditivi alimentari suplimentari..

Sunt periculoase pentru oameni

Nematodele nu pot dăuna corpului uman
Nematodele nu pot dăuna corpului uman

Toți proprietarii de acvarii sunt în permanență în contact cu apa, care poate fi infectată cu paraziți. În plus, la schimbarea apei din acvariu, când o persoană o scurge printr-un furtun, uneori o cantitate mică din această apă poate pătrunde în gură..

Prin urmare, în acest caz, apare o întrebare naturală: sunt nematodele periculoase pentru oameni? Trebuie remarcat imediat că bolile care cauzează apariția dăunătorilor la pești nu sunt transmise oamenilor..

De obicei, acest parazit nu poate supraviețui într-un mediu diferit de un ecosistem de acvariu. Prin urmare, el nu este capabil să provoace absolut nici un rău sănătății umane..

Acești paraziți nu pot fi infectați prin contactul cu apa. Singura modalitate de a te infecta cu nematode este prin consumul de pește crud sau carne care sunt infectate cu acest parazit..

Nematodele care trăiesc în acvariu nu reprezintă absolut nici o amenințare pentru sănătatea umană..

Metode de prevenire

Pentru a preveni apariția nematodelor, curățați-l la fiecare 7 zile și înlocuiți cel puțin parțial apa.

Nisipul, pietrele și alte elemente decorative care sunt planificate pentru a fi plasate în recipientul pentru acvariu trebuie mai întâi dezinfectate. Pentru a face acest lucru, trebuie să le așezați în apă, a cărei temperatură variază de la 45-50 de grade..

Hrana vie este un purtător de nematode
Hrana vie este un purtător de nematode

Pentru a minimiza riscul apariției nematodelor în acvariu, este mai bine să cumpărați alimente vii pentru pești în magazine specializate pentru animale de companie și să nu le primiți singur în apă deschisă. La urma urmei, după cum știți, hrana vie este, de asemenea, un purtător al acestui parazit..

Când apar nematodele, nu trebuie să intrați în panică. Dacă găsiți acest parazit, trebuie să luați imediat măsuri pentru a-l elimina..

Pentru a scăpa de el, trebuie să utilizați medicamente speciale, cum ar fi piperazina, sau să ridicați temperatura apei la 40 de grade. Înainte de a crește temperatura apei, este recomandabil să scoateți peștii și algele din acvariu într-un alt recipient..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să scapi de nematode sau viermi mici și albi din acvariu